Sněmovna pod vedením Pekarové Adamové: Na chodbách ve svetru, místo Maďarska cesta do Pobaltí

Výzva obléct si kvůli drahým energiím svetr a méně vyhřívat místnosti stihla zlidovět. Tuto středu předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová před novináři poprvé demonstrovala, jak úsporná opatření realizuje v parlamentu. „Jsme v čele pelotonu těch, kteří nesvítí a netopí," tvrdí Pekarová Adamová. Od září do konce letošního roku sněmovna za elektřinu a plyn oproti loňsku podle jejích informací ušetří skoro 700 tisíc korun. Příští rok pak má každý měsíc ušetřit dalších 150 tisíc.

24. 11. 2022

Na chodbách, které jsou ve sněmovně častým místem politických hovorů a zdaleka neslouží jen jako průchodiště, se nově smí vytápět nanejvýš na 15 stupňů, v kancelářích pak na 20. Zkrácen byl také rozpočet na zahraniční cesty. V příštím roce jich má být méně, než bývalo zvykem, Pekarová Adamová mluví v této souvislosti o úsporách v řádu desítek milionů korun.

V příštím roce mají poslanci vyrážet hlavně do zemí, které patří k nejbližším spojencům Česka. Nejdříve navštíví Izrael, v březnu Tchaj-wan. „Navážeme na spolupráci, kterou započal zejména Miloš Vystrčil," zmínila Pekarová Adamová cestu pořádanou předsedou Senátu v druhé polovině roku 2020. „Tchaj-wan je v permanentním ohrožení ze strany Číny. Chceme mu vyjádřit podporu," říká teď Pekarová Adamová. Z Tchaj-wanu by se delegace mohla přesunout do Jižní Koreje, to je ale podle šéfky sněmovny ještě v jednání.

Na jaře mají poslanci navštívit také USA, kde je v plánu setkání s nově zvolenými členy Sněmovny reprezentantů i s českými krajany. První pololetí pak zástupci dolní komory parlamentu zakončí v Litvě, Lotyšsku a Estonsku. „Když nefunguje V4, fungují tyto pobaltské vazby," poukázala Pekarová Adamová na utlumené vztahy ve Visegrádské skupině zapříčiněné hlavně politikou Maďarska.

Nesouhlas s kroky premiéra Viktora Orbána hodlá Pekarová Adamová dávat najevo pořádáním akcí, jako byl červnový kulatý stůl o fungování maďarských médií.

(celý článek si přečtěte zde)

Zdroj: Hospodářské noviny, 24.11.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme