24. listopadu 2022 • 22:14

Důležitý krok k postupu na ME! Basketbalistky vyhrály v Nizozemsku

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skvělý první poločas vedl ke klíčové výhře v Nizozemsku 71:66. České basketbalisty zvládly důležitý krok k postupu na mistrovství Evropy 2023 a před únorovým kvalifikačním oknem drží všechny trumfy. Vítěznou premiéru slaví trenérka Romana Ptáčková. „Mohly jsme být rychlejší směrem dopředu i kompaktnější v obraně. Největší spokojenost je s vítězstvím,“ hodnotila střízlivě výkon reprezentantek.



Krátká příprava v pražské hale Královka, pak už novou trenérku basketbalové reprezentace čekala premiéra v ostrém zápase. Recept Romany Ptáčkové na Nizozemsko fungoval skvěle hlavně v prvním poločase, který zakončila skvělou individuální akcí Eliška Hamzová. Češkám vycházela tvrdá vytažená obrana i rychlé protiútoky.

Dařila se také souhra pod košem, kde úřadovala euroligová opora Julia Reisingerová. Pivotka španělské Salamanky sice utržila tvrdou ránu, brzy se však oklepala a vrátila do boje. Výborný výkon odváděla také Gabriela Andělová. Český tým Nizozemkám povolil za dvacet minut hry jen 28 bodů.

„V prvním poločase se nám dařilo střelecky a Holanďankám příliš ne. Ale tušila jsem, že se to může otočit,“ líčila Ptáčková pro Českou televizi. Třetí čtvrtina byla skutečně v režii domácích hráček. „Padly jim střely a byl tam úsek, kdy jsme se trochu zalekly,“ přiznala trenérka.

V době, kdy se Nizozemky vrátily na jednociferné manko, dodala Češkám klid trojkou Hamzová a přidala se i Petra Holešínská, nejlepší střelkyně španělské ligy.

Důležitou výhru si hostující tým s přehledem pohlídal. Nizozemky střelou z půlky však zásluhou Laury Westerikové zkorigovaly na přijatelné pětibodové manko. „Závěrečná trojka mě mrzí, to byla hodně šťastná střela,“ hodnotila Ptáčková.

Rozhodovat v konečném účtování může každý bod. Po vyřazení Běloruska totiž postoupí ze skupiny I na evropský šampionát pouze vítěz. V únorovém kvalifikačním okně české lvice čeká domácí souboj s Irskem (9. února) a na závěr odveta proti Nizozemsku (12. února).

Nizozemsko-ČESKO 66:71 (15:24, 13:19, 23:16, 15:12)

Nejvíce bodů Nizozemska: Fokkeová a Westeriková po 11, Bettonvilová a Treffersová po 10.

Sestava a body Česka: Reisingerová 19, G. Andělová 15, Hamzová 11, Vyoralová 4, Stoupalová 2 - Březinová 7, Zeithammerová 6, Holešínská 5, Voráčková 2, A. Kopecká, Sklenářová. Fauly: 20:25. Trestné hody: 19/13 - 14/13. Trojky: 7:6. Doskoky: 21:28.

TABULKA

1. ČESKO 2 2 0 141:120 4
2. Nizozemsko 2 1 1 148:131 3
3. Irsko 2 0 2 114:152 2
Pozn.: Bělorusko bylo vyloučeno. Na ME postoupí jen vítěz skupiny.

Další program:
ČESKO-Irsko (9. února)
ČESKO-Nizozemsko (12. února)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud