Křišťálovou lupu získal projekt Zbraně pro Ukrajinu, web ČT24.cz je druhý ve zpravodajství

Vyhlášení výsledků a předání cen 17. ročníku ankety Křišťálová Lupa 2022 – Cena českého internetu (zdroj: ČT)

Cenu Křišťálová Lupa získal server Zbraneproukrajinu.cz. V kategorii web roku skončil web ČT24.cz na druhém místě za Seznam zprávami. Osobností roku v sedmnáctém ročníku ankety se stal zakladatel start-upu Shipmonk Jan Bednář a cenu popularity u veřejnosti si odnáší podcast Opravdové zločiny. O vítězích v jednotlivých kategoriích rozhodly svými hlasy odborná porota a internetová veřejnost.

Veřejnost rozhodovala celkem v osmi kategoriích a odborníci v devíti. Do rozhodování se letos zapojilo více než 120 tisíc hlasujících. Anketa Křišťálová Lupa – Cena českého Internetu je pravidelným hlasováním veřejnosti a odborné poroty, v němž se vybírají a oceňují nejoblíbenější a nejzajímavější projekty, služby a osobnosti české on-line scény. 

Mezi zpravodajskými weby vyhrál Seznam Zprávy. Druhé místo obsadil zpravodajský web ČT24 a na třetí pozici skončil web Deníku N. 

Server Zbraneproukrajinu.cz si vedle celkového vítězství odnáší i cenu za marketingovou inspiraci. Za obsahovou inspiraci u poroty nejvíc bodoval projekt Radiožurnálu a serveru iROZHLAS.cz nazvaný Česko 2022: Život k nezaplacení. Cenu České televize za nejlepší veřejně prospěšnou službu získal projekt Stojíme za Ukrajinou a Pomáhej Ukrajině. 

Odborníci dali v kategorii globálních projektů českých tvůrců na první místo službu s předpovědí počasí Windy.com. V kategorii mladá krev nejvíce bodoval projekt on-line knižního antikvariátu Knihobot.cz. Jako e-commerce inspirace uspěl projekt Qerko, umožňující platbu v restauracích pomocí QR kódů.

Anticenu poroty si odnáší nedostatečný vývoj eGovernmentu v ČR. Na druhém místě skončila platforma XIXOIO, zabývající se obchodem s virtuálními tokeny. Třetí pozici obsadil nesystémový postup české vlády při potírání dezinformací.

Ve veřejném hlasování v kategorii internetového obchodu zvítězila Zásilkovna, následovaná e-shopem Alza.cz a knihkupectvím Knihy Dobrovský. Cenu za nejlepší službu si odnesla mapová služba Mapy.cz, na druhém místě skončila filmová databáze ČSFD.cz a třetí srovnávač cen Heureka.cz.

Osobností roku je Bednář

Nejlepší letošní one man show je podle výsledků ankety server s videorecepty tvůrce, který si říká Těhotnej kuchař. V kategorii on-line videa bodovali Kluci z Prahy, podcastem roku jsou Opravdové zločiny a mezi zájmovými weby zvítězil server Živě.cz.

V kategorii osobnost roku zvítězil zakladatel logistického start-upu Shipmonk Jan Bednář. Druhý se umístil novinář, vydavatel a v současnosti ředitel Deníku N Ján Simkanič. Třetí skončila novinářka Lenka Kabrhelová, tvůrkyně a moderátorka zpravodajského podcastu Seznam Zpráv 5:59.