Úvod ZO ZAHRANIČIA Poľský prezident Duda naletel ruským imitátorom. V telefonáte s “Macronom” prizal, že...

Poľský prezident Duda naletel ruským imitátorom. V telefonáte s “Macronom” prizal, že nechce vojnu s Ruskom

Andrzej Duda. (Foto: archív)

Keď sa poľský prezident Andrzej Duda minulý týždeň telefonicky rozprával o výbuchu rakety v Przewodówe, myslel si, že hovorí s francúzskym kolegom Emmanuelom Macronom. V skutočnosti ho nachytali ruskí vtipkári.

Úrad prezidenta Dudu potvrdil telefonát, ktorého záznam sa už rozšíril na internete. „Po výbuchu rakety v Przewodówe mal prezident Duda sériu telefonátov s hlavami štátov a vlád, bol medzi nimi aj jeden hovor s osobou, ktorá sa predstavila ako francúzsky prezident Emmanuel Macron,“ uviedol Dudov úrad na sociálnej sieti.

„Počas rozhovoru si uvedomil, že zrejme je to pokus o podvod, a telefonát skončil,“ napísal prezidentov úrad v statuse. Ruskí komici „Vovan a Luxus“ pre agentúru AFP potvrdili autorstvo telefonátu. „Napísali sme to na všetkých sociálnych sieťach… A zverejnili sme video,“ dodali.

Vo falošnom telefonáte z 15. novembra človek na druhom konci telefónnej linky tvrdil, že je Emmanuel Macron. Duda s ním následne hovoril o výbuchu rakety blízko ukrajinskej hranice z toho istého dňa.

„Ahoj, Emmanuel… Ďakujem ti, že voláš. Situácia je veľmi ťažká, ako iste vieš,“ povedal Duda v telefonáte. Vysvetlil, že výbuch spôsobila raketa, „ale zatiaľ nevieme, kto ju odpálil“. „Emmanuel, ver mi, som mimoriadne opatrný. Neobviňujem Rusov… Nechcem vojnu s Ruskom,“ ubezpečoval volajúceho Duda.

Vtipkári zverejnili vyše sedemminútový telefonát na ruskej videoplatforme Rutube, obdobe YouTube. V minulosti sa stali obeťami Vovana a Luxusa (vlastnými menami Vladimira Kuznecova a Alexeja Stoliarova) aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, Elton John či britský princ Harry. Duda „naletel“ dvojici aj v roku 2020, keď v telefonáte imitovali šéfa OSN Antónia Guterresa.