Úvod ZO ZAHRANIČIA Premiéri V4 na samite v Košiciach prisľúbili pomoc Maďarsku proti nelegálnej migrácii

Premiéri V4 na samite v Košiciach prisľúbili pomoc Maďarsku proti nelegálnej migrácii

Foto: archív

Do Košíc na samit Vyšehradskej štvorky pricestovali všetci premiéri členských krajín tohto zoskupenia. Okrem predsedu slovenskej vlády Eduarda Hegera aj český premiér Petr Fiala, maďarský premiér Viktor Orbán a predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki.

Ten v súvislosti s košickým stretnutím uviedol, že Poľsko spolu s Českom a Slovenskom na ňom požiada Maďarsko, aby urýchlene ratifikovalo vstup Fínska a Švédska do NATO. Fiala zase avizoval, že na samite sa bude hovoriť aj o šále s mapou tzv. Veľkého Maďarska, s ktorým pózoval maďarský premiér, čo spôsobilo medzinárodný rozruch.

Zabezpečiť ochranu vonkajších hraníc je potrebné v súvislosti s nelegálnou migráciou, zhodli sa predsedovia vlád. Maďarsku zároveň prisľúbili pomoc. Na súčinnosť pri zvládaní migračných kríz vyzvali aj Európsku komisiu.

„Vyjadrili sme Maďarsku nielen deklaratívnu pomoc a podporu, ale aj fyzickú – či už ide o pomoc s vyslaním ďalších policajtov alebo akýchkoľvek aj finančných príspevkov,“ povedal slovenský premiér Eduard Heger na spoločnom mediálnom brífingu.

Podľa predsedov vlád V4 s prichádzajúcou zimou rastie aj pravdepodobnosť ďalšej utečeneckej vlny. Maďarský premiér Viktor Orbán pripomenul, že Maďarsko ako jediná krajina čelí migračným vlnám z dvoch strán, pričom na ochranu hraníc minulo už množstvo peňazí.

Tvrdí, že je potrebné zamerať sa ešte južnejšie, a to na srbsko-macedónsku hranicu. „Migračný tlak bude len narastať, je férovou požiadavkou V4, aby Európska únia prebrala niečo z tejto záťaže,“ uviedol.

Podľa slov predsedu poľskej vlády Mateusza Morawieckeho by mala EK urýchlene prijať preventívne kroky súvisiace s ďalšou možnou migračnou krízou a v tomto smere omnoho viac pomáhať krajinám V4.