Úvod Z DOMOVA Heger daroval Orbánovi šál s nápisom Slovakia

Heger daroval Orbánovi šál s nápisom Slovakia

Foto: archív

Predseda vlády Eduard Heger na začiatku samitu V4 v Košiciach privítal maďarského premiéra Viktora Orbána Orbána s darčekom – šálom so slovenským štátnym znakom a nápisom Slovakia. Reagoval tak na škandál, ktorý spôsobil Orbán videom, nahratom po futbalovom zápase maďarskej reprezentácie proti Grécku, kde pózoval so šálom s mapou tzv. Veľkého Maďarska.

„Všimol som si, že Viktor Orbán má starý šál, preto som mu dnes daroval nový,“ napísal Heger na sociálnej sieti pod spoločnú fotografiu s Orbánom a spomenutým šálom. Snímku zverejnil na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti aj samotný Orbán, ku ktorej dopísal: “Maďar – Slovák, dvaja dobrí priatelia!”

Maďarský pravodajský server ATV.hu v súvislosti s tým uviedol, že maďarský predseda vlády “rieši kauzu prekvapujúcim gestom”. „Futbal nie je politika. Neviďme niečo, čo neexistuje! Maďarský národný tím je tímom všetkých Maďarov, nech žijú kdekoľvek,“ reagoval na kritiku Orbán.

Snaha o vytvorenie Veľkého Maďarska v identických hraniciach s bývalým Uhorskom je vlastná maďarským iredentistickým politikom, ktorí považujú Trianonskú mierovú zmuvu po 1. svetovej vojne, keď Budapešť stratila rozsiahle územia a vplyv na osudy utláčaných národov vrátane Slovákov, za “najväčšiu tragédiu v maďarskej histórii”.