Josef Chára na tandemu s Vláďou: Cítím, že mám motokros v genech

Josef Chára pochází z motokrosové rodiny a na krosové motorce závodil, stejně jako jeho otec i bratr. Jak sám říká, motokros má v genech, a o tom vás určitě přesvědčí v pátečním rozhovoru ze seriálu Na tandemu s Vláďou. Bývalý reprezentant a tovární jezdec strakonické ČZ, zažil na motokrosových tratích spoustu neuvěřitelných zážitků a potkal spoustu skvělých závodníků. Poslechněte si o parťácích z Dukly nebo o Jaroslavu Faltovi, který pro něj byl vzorem, a kterého chtěl porazit.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

O čem se mluvilo:

  • O motokrosu a začátcích se závoděním
  • Jak se dostal do Dukly a s kým se tam potkal
  • O tvrdém tréninku za každého počasí
  • Na jakých motorkách závodil a jak si je upravoval
  • O motokrosových ČZ a jejich vývoji
  • Jak závodil doma a později v Německu i Francii
    Náš tip

    Stahujte nezkrácenou verzi v délce 1:23 hod na chara.mp3

Josef Chára dneska podniká a řídí svou firmu Chára sport zabývající se prodejem a servisem pneumatik. V rozhovoru říká, že se na sklonku své závodní kariéry stal podnikatelem z donucení a firma jede víc než třicet let. Předtím závodil v Německu a ve Francii, kde jezdil na Yamaze, kterou si vždycky přizpůsoboval k obrazu svému. Dá se říct, že to samé dělal s motokrosovou „čízou“, stejně jako ostatní parťáci a když si poslechnete rozhovor, dozvíte se, co všechno upravoval, ladil a oproti sérii měnil. V mnohém mu pomáhal jeho otec a jednou mu dokonce ČZ osadil kyvkou s centrálním tlumičem z Hondy.

Josef Chára vypráví, jak to fungovalo v Dukle, kam přišel jako bažant a kde potkal Jaroslava Faltu, který byl o něco starší a platil za mazáka. Přibližuje, jak tvrdě se trénovalo a absolutně nehrálo roli počasí a neexistovalo, že by se tréninky rušily. Ba naopak, jezdilo se v dešti, horku i mrazu, což mělo velký vliv na výsledky a konkurenceschopnost. Řeč dojde i na naše motorky, které patřily mezi špičku, ale také o tom, kdy tovární mašiny začaly na svět ztrácet a jejich vývoj se neubíral dobrým směrem.

Poslechněte si rozhovor se závodníkem, který motokros miluje a jednoznačně patřil mezi naši špičku. V rozhovoru vypráví o rivalech a kamarádech, se kterými během své kariéry závodil a se kterými se rval o každý metr trati.

Přečtěte si také:     

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):
Související firma
  • Chára Sport

    Oficiální dovozce pneumatik Michelin pro ČR.




TOPlist