Chlupáči, 25. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Mít koně je sen snad každé malé princezny či malého kovboje. Kůň je však zvíře, které vyžaduje mnoho prostoru a prostředků k zajištění péče a výcviku. Existuje ale řešení!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Poníci a miniaturní plemena koní jsou ideální alternativou, pokud si netroufáte na urostlého hřebce. Navíc se tito malí sudokopytníci hodí k dětem, a to díky své velikosti a mírné povaze. Neznamená to však, že si jej můžete pořídit na terasu či dvorek. I malý koník totiž potřebuje dostatek pohybu a životního prostoru.

Americký miniaturní kůň

Americký miniaturní kůň

Tohle miniaturní plemeno vás okamžitě okouzlí svým roztomilým a dokonale souměrným vzhledem. Je až k neuvěření, jak moc je svými proporcemi, krom výšky, podobný koni domácímu. Jako jeho velký příbuzný má i podobné potřeby a požadavky. Americký miniaturní kůň potřebuje dostatek pohybu i poměrně velkou pastvu, také péči jako každý kůň.

Tato koňská zmenšenina se vyznačuje maximální možnou kohoutkovou výškou 86,36 centimetrů. Takto malý koník si i přes svou velikost udržel nevídanou eleganci a ladnost při pohybu, dlouhé nohy a štíhlé tělo. Vypadá tedy jako malý závodník v dobré kondici. Do amerického miniaturního koně se zamilujete i díky jeho velkým upřímným očím a přátelské povaze.

Miniappaloosa

Miniappaloosa

Jak již pojmenování napovídá, miniappaloosa je miniatura plemene appaloosa. Od tohoto velkého příbuzného si tento malý koník převzal nejen podobné tělesné proporce a částečně i povahu, ale hlavně typické skvrnité zbarvení. Oproti americkému miniaturnímu koni může miniappaloosa dorůst do vyšší kohoutkové výšky, která se pohybuje v rozmezí 80 až 110 centimetrů.

Dalším rozdílem je i stavba těla, tito koníčci mají poněkud kratší nohy v poměru k tělu, silnější krk i záď. Díky tomu jsou i silnější tahouni, převážně se však využívají jako společenští koně. Stejně jako americký miniaturní kůň je i appaloosa velice vhodná k dětem, je přátelská a zároveň hravá a rozverná.

Shetlandský pony

Shetlandský pony

Plemeno shetlandský pony s přehledem rozpoznáte od výše uvedených minikoníků. Tento poník má totiž na první pohled silnější a kratší nohy a celkově působí robustněji. Říká se, že shetlandský pony je nejsilnějším koněm, pokud bereme v potaz jeho velikost. Ač měří v průměru kolem jednoho metru v kohoutku, s klidem dokáže unést i dospělého člověka.

Shetlandský pony vypadá velice roztomile, je však oproti jiným koním překvapivě tvrdohlavý, a tak potřebuje pevné vedení. K dětem je však kamarádský a klidný. Za zmínku stojí i jeho nenáročná péče, jelikož dobře snáší i tvrdší povětrnostní podmínky, a to zejména díky jeho husté srsti, hřívě a ocasu.

Autorský článek

Další info: The breed A-Z: The ultimate guide to pony breeds; 17 Small Horse & Pony Breeds In The World

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock