Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 11. 2022 10:38

TZ: Připravujeme zákon k dětskému ombudsmanovi. Na základních principech se shodla pracovní skupina svolaná ministrem Michalem Šalomounem

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun na pracovní skupině k institutu dětského ombudsmana
Praha, 24. listopadu 2022 – Česká republika je o krok blíž k ustavení institutu dětského ochránce práv. Pracovní skupina, kterou zřídil ministr pro legislativu Michal Šalomoun, se v úterý shodla na tom, že práce na zákoně mohou začít. S tezemi nové právní úpravy souhlasili všichni členové, mezi nimiž jsou zástupci ministerstev spravedlnosti, práce a sociálních věcí, zástupci veřejného ochránce práv, zmocněnkyně pro lidská práva, poslanci a senátoři napříč politickými stranami.

„Jsem rád, že se nám podařilo v této věci pokročit a že jsme s členy pracovní skupiny našli rychle shodu na základních parametrech návrhu. Je to významný posun. Česká republika je jednou z posledních zemí Evropské unie, kde dětský ombudsman chybí. Právní ochranu dětí je třeba posílit, v praxi stále nastávají situace, kdy v některých případech zastání práv dětí například u soudu vázne. Na jednání pracovní skupiny jsme se bavili o možnostech, jak zákon připravit,“ shrnuje ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

Ke zřízení institutu dětského ochránce práv Českou republiku nabádá Výbor pro práva dětí OSN na základě Úmluvy o právech dítěte. Patří to také mezi dlouhodobé priority Pirátů. Tomuto tématu se věnují místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová, poslankyně Klára Kocmanová. V pracovní skupině vedené ministrem Michalem Šalomounem jsou za Piráty zastoupeny senátorka Adéla Šípová a náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Freitas Lopesová.

„Na absenci této instituce upozorňují Piráti dlouhodobě. Ačkoli je sociálně právní ochrana dětí v českém právním systému zdánlivě dostatečně, víme z praxe, že selháním se nedaří účinně vyhnout. Dětský ombudsman by měl zároveň působit i v oblasti posílení povědomí dětí o jejich právech, o fungování občanské společnosti a posílení participace dětí na jejím fungování a utváření. To je věc, ve které máme jako Česká republika značný deficit, děti ale nemáme podceňovat, jsou všímaví partneři,“ říká Zuzana Freitas Lopesová.

První pracovní návrh znění zákona ke zřízení institutu dětského ombudsmana by chtěla pracovní skupina projednat a předložit do konce tohoto roku.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie