V H.Králové někdo poničil vraky aut, jsou součástí výstavy Příběhy z Ukrajiny

foto V centru Hradce Králové někdo poškodil vraky aut dovezených z válkou zasažené Ukrajiny, 25. listopadu 2022. Tři autovraky jsou součástí putovní výstavy Příběhy z Ukrajiny.

Hradec Králové - V centru Hradce Králové někdo tento týden poškodil vraky aut dovezené z válkou zasažené Ukrajiny. ČTK to dnes řekl ředitel východočeské pobočky organizace Paměť národa Michal Bureš. Tři autovraky jsou součástí putovní výstavy Příběhy z Ukrajiny, která v Hradci začala 17. listopadu a potrvá do 6. prosince. Má poukázat na hrůzy konfliktu dotýkající se civilního obyvatelstva Ukrajiny. Výstava podle Bureše vzbudila vlnu emocí už při instalaci. Poškozením vraků se začala zabývat policie.

Fotogalerie

"Zdá se, že ruské útoky na civilní vozy pokračují i v Hradci Králové. Změny nastaly na mnohých plechových částech vozů, nějaké části se ztratily. Jeden vrak je posprejován nápisem: 'STOP PROPAGANDĚ, DOMBAS'," řekl ČTK Bureš. V Donbasu zuří nejúpornější boje.

Výstava na náměstí byla řádně povolena magistrátem a má podporu města.

"Organizátoři výstavy oznámili hradecké městské policii poškození a krádež částí vystavovaných vraků z rusko-ukrajinského konfliktu na náměstí 28. října. Vzhledem k charakteru protiprávního jednání je jeho šetření a řešení v kompetenci Policie ČR. Podle požadavku státní policie poskytnou městští strážníci maximální součinnost," řekl ČTK Petr Vinklář z hradeckého magistrátu.

Podle mluvčí hradecké krajské policie Elišky Pospíšilová Majerové se policie o případu dozvěděla od novinářů. "Na základě vašeho poznatku jsme na místo poslali hlídku. Věc jsme zadokumentovali a případem se zabýváme," řekla ČTK Pospíšilová Majerová.

Policie vyslechne svědky a zajistí kamerové záznamy. "V tuto chvíli věc prověřujeme pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci neznámým pachatelem, za který pachateli hrozí odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo propadnutí věci," uvedla policejní mluvčí.

Městská policie podle Bureše po incidentu začala místo více monitorovat kamerami. "Různí lidé také volají, včetně jednoho anonymu, na magistrát. Dožadují se kontaktů na organizátory výstavy, jiní chtějí vraky odstranit, aby nehyzdily město. Někteří dokonce plánují, že to udělají vlastními silami. Na druhou stranu se z místa stává prostor pro pietu a vyjádření sounáležitosti s Ukrajinou, lidé tam pokládají květiny, drobné předměty, rozsvěcí svíčky," uvedl Bureš.

Výstava by se po jejím skončením v Hradci Králové měla přesunout do Olomouce.

Lidé mohou v centru Hradce Králové na náměstí 28. října vidět rozstřílené a jinak zničené vraky aut z Irpině, Buči a Hostomelu, podle organizátorů jde o reálné svědectví války na Ukrajině. Prostřednictvím panelů a audionahrávek zprostředkovávají příběhy jejich majitelů z míst, kde se ruští vojáci dopouštěli zločinů. Převoz vraků z Ukrajiny do ČR zorganizovala díky partnerům Paměť národa, která od února pomáhá Ukrajině prostřednictvím finanční sbírky.

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února. Město Irpiň se stalo jedním ze symbolů války na Ukrajině. Rusové tam zničili most, který spojuje Irpiň, Buču, Hostomel a Vorzel s Kyjevem.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 14:00 18°C

Celá předpověď