Německá ekonomika ve 3. čtvrtletí vzrostla o 0,4 %

254
nemecka_ekonomika
Foto: Pixabay.com

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,4 procenta. Její výkon je tak o 0,1 procentního bodu vyšší, než činil původní rychlý odhad německého statistického úřadu z konce října.

V konečné zprávě to dnes [25.11.] na základě cenově, sezonně a kalendářně očištěných dat oznámil spolkový statistický úřad [Destatis]. Ve druhém kvartálu vykázal hrubý domácí produkt [HDP] růst o 0,1 procenta a v prvním o 0,8 procenta. Ze zprávy statistiků vyplývá, že v letošním třetím čtvrtletí HDP poprvé překonal úroveň před pandemií covidu.

„Německé hospodářství zůstává celkově velmi silné. […] Navzdory obtížným celosvětovým hospodářským podmínkám kvůli pokračující pandemii covidu, problémům v dodavatelských řetězcích a válce na Ukrajině vykázalo německé hospodářství stejně jako v prvních dvou čtvrtletích růst,” uvedli zástupci spolkového úřadu.

Vývoj ekonomiky SRN / červeně sezónně a kalendářně očištěné hodnoty / modře počáteční hodnoty / hodnota 100 rovná se roku 2015 

[Zdroj: Destatis]

Tempo růstu ve druhém čtvrtletí výrazně zpomalilo, analytici v anketě agentury Reuters proto očekávali, že ve třetím kvartálu se HDP propadne o 0,2 procenta. Rychlý odhad, který nyní ještě zlepšila konečná zpráva, ale ukázal, že země recesi prozatím uniká.

„Náš výhled pro německou ekonomiku avšak zůstává negativní. Pád do recese čekáme na přelomu roku. Nicméně recese by měla být jen velmi mělká. To s ohledem na mírné zlepšení sentimentu a pokračující odolnost poptávky domácností vlivem vysoké míry úspor a silného mzdového růstu,” doplňuje analytik Komerční banky [KB] Kevin Tran Nguyen.

Ekonomiku podpořila spotřeba a lepší export

Navzdory napjaté mezinárodní situaci ve třetím čtvrtletí vzrostl zahraniční obchod, kterému pomohlo zlepšení funkčnosti světových dodavatelských řetězců. Ve třetím čtvrtletí proti předchozím třem měsícům Německo podle očištěných dat vyvezlo o dvě procenta zboží a služeb více. Dovoz se ale zvýšil ještě výrazněji než export, a to o 2,4 procenta.

Export SRN se poprvé od roku 1991 propadl do deficitu

Ve třetím čtvrtletí táhla růst německé ekonomiky podle tamějších statistik hlavně soukromá spotřeba. U domácností byla o jedno procento vyšší než ve 2. čtvrtletí.

„Nehledě na další silný růst cen a rozšiřující se energetickou krizi využívali spotřebitelé i ve třetím čtvrtletí roku 2022 toho, že takřka všechna covidová omezení byla zrušena, aby cestovali a dopřávali si,” konstatoval statistický úřad.

Analytik KB Kevin Tran Nguyen k tomu dodal: „Očekávání předčila zvláště spotřeba domácností [+1,0 % vs konsensus 0,3 % q/q], která odrážela silné oživení poptávky po službách.”

Naopak spotřební výdaje státu zůstaly na úrovni druhém čtvrtletí. Investice do stavebnictví vykázaly stejně jako ve druhém kvartálu propad o 1,4 procenta. Výrazně se ale zvýšily investice do technického vybavení. Jako jsou stroje, přístroje a vozidla. Ty stouply o 2,7 %.

Německý HDP v kostce

V meziročním srovnání se HDP ve třetím čtvrtletí zvýšil podle cenově a kalendářně očištěných dat o 1,3 procenta. Ve srovnání se čtvrtým kvartálem roku 2019, tedy posledním předcovidovým, bylo HDP podle cenově, sezonně a kalendářně očištěných dat vyšší o 0,3 procenta. Německá ekonomika tak poprvé překonala úroveň před pandemií. I přesto se německá ekonomika potýká s problémy. Ty se týkají bilance exportu a dovozu.

S obchodní bilancí začíná mít problém už i celá EU

Německá vláda předpokládá, že letošní HDP poroste o 1,4 procenta, v příštím roce ale hovoří o 0,4procentním propadu. Expertní komise vlády známá jako rada moudrých je v odhadech optimističtější. Pro letošek předpokládá růst o 1,7 procenta, v příštím roce dojde podle jejích predikcí na pokles o 0,2 procenta.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Víte, když čtu takové statistiky, k tomu i odhady výkonnosti hospodářství, tedy to hledání každé desetinky procenta po covidových a dnes i zelených orgiích, tak mi to připomíná jednu legraci. Jak nám popisoval majitel stavební firmy, jak to má s odměňováním jisté části zaměstnanců, našich bratrů Cikánů. Říkal, že ne u všech, ale u jistých skupin těchto pracovníků to tak bylo nutné. Dokonce, že to takto sami vyžadovali. Že totiž dostávají mzdu každý pátek. To pak vždy následuje krásný víkend. Dny hojnosti. V pondělí se prý ještě také dobře jí. No a v úterý se uvaří poslední vydatné jídlo. Ve středu se dojídají zbytky z úterý a ve čtvrtek se vylizují hrnce od středy. No a v pátek, jak se jich prý ptal, proč si zhusta nenosí svačiny, že musí být za celý den hladoví, tak že prý dnes bude přece výplata. V pátek nikdo nikdy v práci nechyběl a udělali skutečně mnoho práce. Mně takové statistiky výkonnosti hospodářství také připadají jako vylizování předcovidových a předgryndýlových hrnců.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here