Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Raketa byla Ukrajince, nebo Rusa? rýmuje Nohavica na kanálu Bobošíkové a Lipovské

Jarek Nohavica vystoupil v pátek 13. května v pražském O2 Universum. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Problematiku rakety dopadlé na polské území zpracoval ve své nové písni Jaromír Nohavica. „Ta raketa byla Ukrajince, nebo Rusa? Počkáme, co řekne pan prezident USA,“ zpívá Nohavica. Video vyšlo na YouTube profilu platformy Aby bylo jasno, za kterým stojí Jana Bobošíková a Hana Lipovská.
  12:34aktualizováno  13:11

Nová Nohavicova píseň uvedená jako „Virtuálka #15 - Počkáme, co řekne“ si patrně dělá legraci z potřeby západního světa konzultovat záležitosti s prezidentem Spojených států. „Proč nám nefunguje horká vládní linka? Pan prezident USA spinká, spinká, spinká,“ rýmuje zde Nohavica mimo jiné.

V úvodu zmíněný rým s raketou a patrně i tento naráží na skutečnost, že po dopadu rakety na polské území váhalo polské vedení s oznámením, že šlo o střelu ukrajinské protivzdušné obrany a čekalo na vyjádření Joea Bidena. Minutu a sedmnáct sekund krátká hříčka zatím nasbírala přes 150 tisíc zhlédnutí.

Nohavica se krátkým songům určeným pro internet věnuje dlouhodobě, jeho nejnovější sadu „virtuálek“ ale na YouTube zveřejňuje kanál nazvaný Aby bylo jasno. Tedy videokanál stejnojmenné platformy, kde svoji publicistiku zveřejňují Jana Bobošíková a Hana Lipovská. „Každý týden nová témata, o kterých by mělo být jasno, rozhovory s osobnostmi, jejichž hlas by měl být slyšet, glosy a analýzy,“ píše se v popisu facebookové stránky Aby bylo jasno.

Den před státním svátkem 17. listopadu zde Bobošíková například dala prostor Ladislavu Vrabelovi. Ten se zde objevil opakovaně; mezi dalšími hosty lze najít bývalého politika Jiřího Paroubka, bývalou prezidentskou kandidátku Alenu Vitáskovou či novináře Erika Besta. Ve videopříspěvcích uvozených hesly „Svoboda - média - politika - demokracie“ kritizují Bobošíková s Lipovskou především současnou vládu a strany vládní koalice.

Neznám známé paní Jany

„S virtuálkami jsem začínal před lety na Virtually.cz Jany Dědečkové a stránky Aby bylo jasno cítím jako jejich pokračovatelky,“ odpověděl iDNES.cz populární písničkář na dotaz, proč svou novou tvorbu zveřejňuje právě zde. „Neznám všechny známé paní Jany. A nekádruji,“ zareagoval pak na otázku, zda mu nevadí případné spojování s osobou Ladislava Vrabela.

Sám Nohavica se letos potýkal s kritikou týkající se jeho oznámení, že nehodlá vracet Puškinovu medaili, kterou mu v roce 2018 předal Vladimir Putin. „Puškinovu cenu jsem dostal za zpívání písní Vladimira Vysockého a Bulata Okudžavy a ne za válčení,“ odpověděl Jaromír Nohavica iDNES.cz v souvislosti s válkou na Ukrajině, kterou odsoudil.

Ta prý nemá spojitost s medailí, kterou ruský prezident osobně oceňuje přínos kulturní oblasti. Vracení by prý bylo laciným gestem. V souvislosti s tímto oznámením však polští pořadatelé zrušili Nohavicovy plánované koncerty v Polsku a organizace Člověk v tísni odmítla peníze vytěžené z ostravského koncertu, které chtěl zpěvák poslat uprchlíkům. Sám písničkář prý během jarní krize pomáhal ukrajinským uprchlíkům shánět střechu nad hlavou.

V dalších virtuálkách Nohavica glosuje například blížící se prezidentské volby, ekonomickou situaci a jiné aktuální společenské události.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...