Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
25. listopadu 2022 13:13
Čas čtení 1:54

„STOP PROPAGANDĚ, DOMBAS.“ V Hradci Králové někdo poničil výstavu Příběhy z Ukrajiny

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„STOP PROPAGANDĚ, DOMBAS.“ V Hradci Králové někdo poničil výstavu Příběhy z Ukrajiny
Zdroj: ČTK/Taneček David

Vzkaz někdo nasprejoval na vraky aut, které jsou součástí výstavy Příběhy z Ukrajiny. Podle organizátorů z Paměti národa se jedná o rozstřílené a jinak zničené vraky aut z Irpině, Buči a Hostomelu.

V centru Hradce Králové někdo tento týden poškodil vraky aut dovezené z válkou zasažené Ukrajiny. ČTK to dnes řekl ředitel východočeské pobočky organizace Paměť národa Michal Bureš. Tři autovraky jsou součástí putovní výstavy Příběhy z Ukrajiny, která v Hradci začala 17. listopadu a potrvá do 6. prosince. Má poukázat na hrůzy konfliktu dotýkající se civilního obyvatelstva Ukrajiny. Podle Bureše vzbudila výstava vlnu emocí už při instalaci.

8. srpna 2022 17:46 Čas čtení 0:36 Ukrajinští vojáci měli zlikvidovat ruskou jednotku, která v Buči vraždila civilisty Ukrajinští vojáci měli zlikvidovat ruskou jednotku, která v Buči vraždila civilisty

„Zdá se, že ruské útoky na civilní vozy pokračují i v Hradci Králové. Změny nastaly na mnohých plechových částech vozů, nějaké části se ztratily. Jeden vrak je posprejován nápisem ‚STOP PROPAGANDĚ, DOMBAS‘,“ řekl ČTK Bureš. V Donbasu zuří nejúpornější boje. Výstava na náměstí byla řádně povolena magistrátem a má podporu města.

„Organizátoři výstavy oznámili hradecké městské policii poškození a krádež částí vystavovaných vraků z rusko-ukrajinského konfliktu na náměstí 28. října. Vzhledem k charakteru protiprávního jednání je jeho šetření a řešení v kompetenci Policie ČR. Podle požadavku státní policie poskytnou městští strážníci maximální součinnost,“ řekl ČTK Petr Vinklář z hradeckého magistrátu.

Podle mluvčí hradecké krajské policie Elišky Pospíšilové Majerové se policie o případu dozvěděla od novinářů. „Na základě vašeho poznatku jsme na místo poslali hlídku, která informaci prověří, a v případě zjištění protiprávního jednání se tím budeme zabývat,“ odpověděla na dotaz ČTK Pospíšilová Majerová.

Vraky budí vášně

Městská policie podle Bureše začala po incidentu místo více monitorovat kamerami. „Různí lidé také volají, včetně jednoho anonymu, na magistrát. Dožadují se kontaktů na organizátory výstavy, jiní chtějí vraky odstranit, aby nehyzdily město. Někteří dokonce plánují, že to udělají vlastními silami. Na druhou stranu se z místa stává prostor pro pietu a vyjádření sounáležitosti s Ukrajinou, lidé tam pokládají květiny, drobné předměty, rozsvěcí svíčky,“ uvedl Bureš. Výstava by se po skončení v Hradci Králové měla přesunout do Olomouce.

Anketa:
Za co by podle tebe měli vandala obvinit?
Za poškození cizí věci.
Podle mě jde o šíření nenávisti.
Za těžké zločiny proti českému jazyku.
Za poškození cizí věci.
12 %
Podle mě jde o šíření nenávisti.
24 %
Za těžké zločiny proti českému jazyku.
65 %

Lidé mohou v centru Hradce Králové na náměstí 28. října vidět rozstřílené a jinak zničené vraky aut z Irpině, Buči a Hostomelu, podle organizátorů jde o reálné svědectví války na Ukrajině. Prostřednictvím panelů a audionahrávek zprostředkovávají příběhy jejich majitelů z míst, kde se ruští vojáci dopouštěli zločinů. Převoz vraků z Ukrajiny do Česka zorganizovala díky partnerům Paměť národa, která od února pomáhá Ukrajině prostřednictvím finanční sbírky.

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února. Město Irpiň se stalo jedním ze symbolů války na Ukrajině. Rusové tam zničili most, který spojuje Irpiň, Buču, Hostomel a Vorzel s Kyjevem. Záběry zoufalých Ukrajinců, kteří se přes zničený most snažili uprchnout před boji do většího bezpečí na druhý břeh, na konci února obletěly svět.

O válečných zločinech ruských okupantů tě denně informujeme v rámci zpravodajství. Pokud tě zajímá vývoj dění na Ukrajině, sleduj vlákno Ukrajina, Invaze na Ukrajině a Válka na Ukrajině.

Domů
Sdílet
Diskuse