Zajímavosti, 25. 11. 2022

Foto: Handipet Rescue

Každý má za to, že jeho mazlíček je jedinečný. Ale u kocourka Mojita to platí přeci jen o něco více. Jako jediný v České republice má totiž díky protézkám nové nožičky, a řadí se tak mezi několik málo známých případů z celého světa.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Mojitko měl jako malý štěstí v neštěstí. Když mu bylo jen několik málo měsíců, přišel o zadní nožičky, nejspíš kvůli kombajnu nebo nějaké sekačce. Naštěstí se dostal do péče projektu Handipet Rescue, který se zaměřuje právě i na handicapovaná zvířátka. A tak se Mojitko stal jedním z mnoha kočiček a pejsků dokazujících, že handicap není konečná a takové zvířátko dál může radost cítit i rozdávat.

Dokud je naděje…

„Začátek Mojitkovy cesty rozhodně nebyl jednoduchý. Místo zadních nožiček měl jen pahýlky plné červů, kosti mu trčely ven z těla. Jeho stav byl vážný a nikdo s jistotou nevěděl, jestli to zvládne,“ vzpomíná pro MůjChlupáč.cz Nikol Burešová, koordinátorka projektu.

Handipet Rescue ale stojí za tím, že každý život má smysl, a tak vždy bojujeme, dokud je naděje, že si zvířátko bude ještě moct užívat života. Mojito taky zabojoval a o něco později spolu se svým jednookým kamarádem Alvinem našel milující domov. Už během čekání na to, až dostatečně doroste a bude moct dostat protézky z titanu jako náhradu za nožky, dokázal řádit, hrát si a šplhat na škrabadlo jako každé jiné kotě,“ dodává.

Nezastavitelný unikát

Cesta za novými nožičkami byla trochu komplikovanější. Operace je v České republice unikát a i na samotných nožičkách muselo spolupracovat několik lidí najednou. Firma AnyoneGo ve spolupráci s veterinářem MVDr. Dobrikem navrhli 3D model nožiček, firma Beznoska je pak přímo vyrobila.

Vše přitom neočekávaně zabralo delší čas, nejprve musel Mojito dost vyrůst, pak do výroby zasáhl covid a omezení výroby. Nakonec se ale vše podařilo a skvělý veterinář MVDr. Dobrik, který Mojitkův případ od začátku řešil, provedl operaci, na níž pracovali hned dva chirurgové najednou.

Mojito si na nožky rychle zvykl. Pokud předtím dokázal šplhat a hrát si jako každý jiný kocourek, od získání protézek už je úplně nezastavitelný. A to až tak, že během rekonvalescence, kdy ještě musel mít spíš klidový režim, ho jeho paničky musely krotit,“ sdělila nám Nikol.

První rok s protézkami Mojitko oslaví v neděli 27. 11. K naprosté spokojenosti mu chybí už jen umělé násadky od AnyoneGo, které se na titanové protézky nasadí, jakmile budou hotové. Mojitkův příběh mohl mít takto šťastný konec hlavně díky dárcům, kteří mu na něj přispěli. Handipet Rescue nedostává žádné příspěvky od státu, a fungovat tak může právě díky dobrým lidem, kterým není osud zvířátek lhostejný. Pokud se chcete stát součástí dalších šťastných konců, můžete přispět na činnost organizace na účet 2288471010/5500.

Článek vznikl ve spolupráci s projektem Handipet Rescue a jeho koordinátorkou Nikol Burešovou

Autor článku: Petra Chmelová; Handipet Rescue