Úvod ZO ZAHRANIČIA Kosovo a Srbsko konečne dosiahli dohodu v spore o poznávacie značky, oznámil...

Kosovo a Srbsko konečne dosiahli dohodu v spore o poznávacie značky, oznámil Borell

Josep Borrel. (Foto: archív)

Kosovo a Srbsko konečne dospeli k dohode zameranej na skončenie ich takmer dvojročného sporu týkajúceho sa poznávacích značiek vozidiel. Oznámil to Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell.

„Máme dohodu,“ napísal Borrell na sociálnej sieti po rokovaniach v Bruseli. Dohodu sprostredkovala Európska únia. „S veľkým potešením oznamujem, že hlavní vyjednávači z Kosova a Srbska sa s pomocou EÚ dohodli na opatreniach zameraných na to, aby sa vyhli ďalšej eskalácii a aby sa plne sústredili na návrh na normalizáciu vzájomných vzťahov,“ uviedol ďalej šéf diplomacie EÚ.

Za „namáhavú prácu“ vedúcu k dosiahnutiu dohody poďakoval Borrell obom zúčastneným stranám aj osobitnému predstaviteľovi EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Miroslavovi Lajčákovi, ktorý ich rokovaniam predsedal. Kosovo plánovalo pokutovať vodičov, ktorí si ešte nevymenili srbské poznávacie značky za kosovské. Pokuty sa mali týkať približne 10.000 vodičov.

Predošlé pokusy o dosiahnutie urovnania tohto sporu zlyhali. Kosovský premiér Albin Kurti a srbský prezident Aleksandar Vučič vtedy nedokázali dospieť k dohode. Priština však následne oznámila, že sa na žiadosť USA rozhodla o ďalších 48 hodín odložiť udeľovanie pokút.

„Srbsko prestane vydávať poznávacie značky s označením kosovských miest a Kosovo zastaví ďalšie kroky súvisiace s preregistráciou vozidiel,“ napísal Borrell na margo dosiahnutej dohody. Dodal, že v najbližších dňoch pozve obe strany na rokovania o ďalších krokoch zameraných na normalizáciu ich vzťahov.

Dohodu privítali aj Spojené štáty. Obe krajiny zároveň vyzvali, aby sa ďalej snažili o normalizáciu vzájomných vzťahov. „Obe strany dnes s podporou EÚ urobili obrovský krok smerom k zabezpečeniu mieru a stability v celej oblasti,” uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Ned Price.

Srbsko neuznáva nezávislosť Kosova a zhruba 50.000 Srbov žijúcich na severe tejto bývalej srbskej provincie považuje za svoje hlavné mesto Belehrad, nie Prištinu. Napätie sa vyostrilo po tom, ako Priština v júni schválila zákon, podľa ktorého musia Srbi vymeniť staré evidenčné čísla – spred vojny z rokov 1998 – 1999, ktorá viedla k nezávislosti – za nové, vydávané kosovskými úradmi.

Pod tlakom EÚ a USA však Kosovo odložilo implementáciu tejto legislatívnej normy až na 1. novembra. Následne niekoľkokrát posunulo aj samotný začiatok pokutovania vodičov, ktorí si evidenčné čísla svojich vozidiel nezmenili.

Na protest proti predmetnému zákonu dali v priebehu novembra výpoveď v práci stovky policajtov, sudcov, prokurátorov a iných štátnych zamastencov patriacich k srbskej menšine v Kosove. Nie je zrejmé, či sa teraz do práce budú môcť vrátiť.

Foto: archív