Šikana a sexuální harašení v ČT? Sahání na prd*l je normálka, svěřila se novinářka. Celou věc chce využít i Okamura

Přidat na Seznam.cz

Nad pořadem Reportéři ČT údajně visí černý mrak ostudné kauzy. Podle investigativní novinářky Markéty Dobiášové panují v redakci vypjaté vztahy. Prý se umlčují názory, probíhá šikana a dokonce došlo i na sexuální harašení. Pravdivost tvrzení nelze ověřit, jde o zpověď bývalé redaktorky Reportérů ČT Markéty Dobiášové, Anety Snopové a jejich údajných kolegů, kteří zůstávají v anonymitě. V současné době není nikdo obviněn ani trestně stíhán.

Situaci v redakci už od roku 2019 řeší zástupkyně šéfredaktora Aneta Snopová. Ředitel zpravodajství a publicistiky Zdeněk Šámal údajně ví o tom, co se v redakci děje, ale zasáhnout nechce. I on se prý obává šéfredaktora Marka Wollnera. Ten podle ní každou zpětnou vazbu dehonestuje a její autory před celým kolektivem zesměšňuje.

Jeden z redaktorů musel údajně opustit redakci, protože mu to poradil psychiatr. Od Marka Wollnera prý inkasoval takové psychologické útoky, že bylo v ohrožení jeho duševní zdraví. „Psychiatr mi řekl, že to je regulérní šikana, která má jen dvě řešení: buď odejdu já, nebo ten, kdo šikanuje. Zvyknout se na to nedá… a nechci jít do léčebny,“ uvedl nejmenovaný zdroj.

Kromě šikany údajně v redakci Reportérů ČT dochází k sexuálnímu harašení. To, že k něčemu takovému dochází, prý potvrdilo několik žen a tvrdí to i Markéta Dobiášová ve svém článku. Napsala, že měla podobné zkušenosti.

„Nechápu, že už nespadla klec a někdo nepromluvil, jsou to už zástupy,“ naznačila anonymní novinářka, že něco takového je v redakci denním chlebem. „Zamknul kancl, když jsem psala scénář. Strčil mou ruku mezi nohy… chtěl, abych mňoukala, než mi schválí scénář. Sahání na prdel je normálka,“ pokračovala žena v popisování traumatizujících zážitků na pracovišti. „Po vyhrané novinářské ceně pak u baru řekl: Ty si myslíš, že jsi hvězda? Jsi kýbl hoven!“

Do situace se vkládá Tomio Okamura

Svůj názor vyjádřil i šéf SPD Tomio Okamura. Své video pojmenoval jako Horký komentář – krizová situace v ČT. „To je teda síla!“ prohlásil. Celý článek plný závažných obvinění z bossingu, šikany a sexuálního harašení investigativní novinářky v pořadu přečetl.

„Pokud jsou tato obvinění pravdivá, je to naprosto skandální. A ještě dodám, za to, že tyto výroky cituji, tak mě Marek Wollner zažaloval u soudu,“ dodal šéf SPD Tomio Okamura.

Na #MeToo je brzy

Tomio Okamura, jehož hnutí dlouhodobě osočuje Českou televizi z šíření propagandy, by se určitě radoval, kdyby veřejný obraz státní televize utrpěl takovou poskvrnu.

Opakujeme však, že v současné době nelze nezávisle ověřit tvrzení údajných obětí šikany a sexuálního harašení. Ve věci není ani v současné době nikdo trestně stíhán.

Zdroje: Tomio Okamura, Markéta Dobiášová (inFAKTA), redakce