Miroslav Kalousek si je jistý, že Andrej Babiš prohraje prezidentské volby: „Jako zbabělec žil, jako zbabělec kradl a jako zbabělec i prohraje.“

Přidat na Seznam.cz

Prezident Andrej Babiš se rozhodl k diskutabilnímu strategickému kroku. Chce se vyhnout konfrontaci a proto se letos nezúčastní žádné politické debaty mezi prezidentskými kandidáty, informoval deník Echo24.cz.

Bývalý premiér dodal, že místo toho chodí debatovat s občany „Takže kdo se mnou chce debatovat, rád ho uvidím.“ Nebude ani na on-line diskuzní akci se studenty a žáky, která nese název Zavolíme. Andrej Babiš se omluvil kvůli pracovním důvodům. Zatím jako jediný z favoritů na prezidentské křeslo nepotvrdil ani účast v lednové debatě České televize.

Podrobnosti, které vedly k tomuto rozhodnutí, jsou mezi prezidentským prezidentem a experty, kteří mají na starost jeho kampaň. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek má však na celou věc jiný názor.

„Zbabělec. Jako zbabělec žil, jako zbabělec podváděl i kradl. A jako zbabělec prohraje i prezidentské volby,“ obul se bývalý politik do Andreje Babiše. V jednom krátkém komentáři tak připomenul kauzu Čapí hnízdo i nevábný škraloup komunistické minulosti. Navíc Babiše označil za zbabělce a to hned několikrát. Nejspíš tak odkazuje na špatnou úroveň českého vyjadřování Andreje Babiše. Podle Kalouska by se bývalý premiér v debatě s ostatními kandidáty akorát znemožnil.

Účinná strategie

Je dost dobře možné, že stejného názoru jsou i členové Babišovy kampaně. Je všeobecně známo, že vyjadřovací schopnosti Andreje Babiše nejsou bezchybné a bývalý premiér by se v debatě vystavil zbytečnému riziku. Místo toho cestuje po České republice a upevňuje svou pozici ve své voličské základně.

Je ale špatné, když politik buduje na svých silných stránkách a snaží se předejít tomu, aby jeho opozice využila jeho zjevných slabin? Zda tato strategie funguje rozhodnou až prezidentské volby.

Zdroj: Miroslav Kalousek, Echo24.cz, redakce