10 důvodů, proč byste určitě měli mít doma tea tree olej


Olej z čajovníku (tea tree olej) pochází z Austrálie a využívá se po tisíce let australskými domorodci. Od roku 1900 se tea tree šíří jako silný antiseptický, antifungální a antibakteriální přípravek, který je využíván po celém světě. Je snadno dostupný v lékárnách, obchodech a zdravotnických potřebách.

Tea tree a jeho účinky

Tea tree olej se využívá při mnoha problémech, například s jeho pomocí vytvoříte domácí čisticí prostředky proti plísním.

Můžete je aplikovat jako topické (vztahující se k určité oblasti) ošetření kožních problémů, využívá se k léčbě virových infekcí. Můžete jej rozptylovat také do vzduchu.

Tea tree je tak stále víc a víc oblíbenou aktivní složkou, která se přidává také do kosmetických produktů, do šamponů, masážních olejů, krémů, nehtů a podobně.


Tea tree olej má skvělý účinek na mnoho věcí, stačí jej jednoduše využívat. Přinášíme deset nejlepších způsobů, jak jej použít.

#1 Odstranění akné

Jedním z nejběžnějších použití tea tree oleje je v souvislosti s péčí o pleť. Je považován za jeden z nejúčinnějších domácích léků proti akné. Jedna studie zjistila, že tento olej je stejně účinný jako benzoylperoxid.

Nemá však žádné negativní vedlejší účinky, brání tak zčervenání pokožky, jejího vysušení a svědění. Vyrobte si tento lék jednoduše doma a můžete jím umývat obličej.

Smíchejte pět kapek čistého tea tree oleje se dvěma lžičkami syrového medu. Tuto směs aplikujte na obličej a nechejte minutu působit, nakonec pleť opláchněte.

#2 Léčí jizvy

Hojivé vlastnosti tea tree oleje chrání rány před infekcemi a napomáhá k jejich rychlejšímu hojení. Dále může pomoci neutralizovat nebo zmenšit jizvy, skvrny, které zanechává akné, neštovice či další jiné nemoci.

#3 Plísňové infekce

Díky své schopnosti zabíjet parazity a plísňové infekce je tea tree olej skvělou volbou pro použití na plísně nehtů. Využívejte 100% tea tree olej, aplikujte roztok na postižené nehty – dvakrát denně až po dobu šesti měsíců.

Studie ukázaly, že nehty se díky tomuto léčebnému proces zlepšují. Jde o výsledky, které jsou srovnatelné s běžnými farmaceutickými léky jako Fungoid nebo Lotrimin.

#4 Hladší pokožka

Mnoho lidí bojuje za odstranění stařeckých skvrn a jiných značek na pokožce. Silné antioxidanty, které najdete v tea tree oleji, mohou tyto problémy vyřešit.

Vaše pokožka pak bude vypadat mladá a hladká. Tento olej může také pomoci snížit vzhled vrásek a též zpomalit proces stárnutí.

#5 Odstranění kožních nemocí

Mnoho lidí neví, že kožní onemocnění nebo plísňová infekce kůže jsou vysoce nakažlivé. Lékařské studie potvrdily, že tea tree olej je účinnou léčbou pro kožní onemocnění a pomáhá předcházet šíření plísní.

Zřeďte 2-3 kapky čistého tea tree oleje a mandlového nebo olivového oleje. Tuto směs aplikujte rovnou na postižená místa.

#6 Léčba dermatomykózy

Doporučujeme aplikovat středně silný (25-50%) roztok tea tree oleje na léčbu plísňových infekcí, které způsobuje dermatomykóza.

Kromě toho můžete použít 10% krém na zmírnění příznaků, například na pálení a svědění. Ukázalo se, že tea tree olej zředěný na 10 % funguje stejně jako běžné léky, například Genaspor, Tinactin a Ting.

#7 Snižuje příznaky nachlazení a chřipky

Tea tree poskytuje úlevu od příznaků jako kašel, nachlazení a infekce hrudníku. Doporučuje se olej zředit a třít hrudník předtím, než půjdete spát. Během spánku budete vdechovat olej, popřípadě můžete dát jednu kapku na polštář a budete ji vdechovat.

#8 Pomáhá odstranit vši

Tea tree olej je skvělým přírodním způsobem, jak odstranit vši z vaší hlavy. Dokonce se tento postup opírá o vědecké studie. Ukázalo se, že tea tree olej je schopen zabíjet vši ve stádiu vajíček i ve stádiu dospělosti.

Jiné studie zase ukazují, že tea tree je pro děti mnohem lepší, šetrnější a bezpečnější než všechny chemické látky. Podle vědců obsahuje dva klíčové prvky s přirozenými insekticidními vlastnostmi.

Rozpouští taky gumovitou látku, která usnadňuje odstraňování. Nepoužívejte tea tree olej na vaše domácí mazlíčky, může působit jiné reakce.

#9 Posiluje vlasy

Olej čajovníku se ukázal jako velmi přínosný pro zdraví vašich vlasů a celkově zdraví pokožky hlavy. Tea tree olej má schopnost uklidnit pokožku, odstranit lupy a dokonce je možno jej použít na vši, jak jsme výše zmiňovali.

Podle odborníků stimuluje tok krve, který je nezbytný pro prevenci vypadávání vlasů, povzbuzení růstu vlasy a udržení zdraví pokožky hlavy.

#10 Ničí plíseň

Mnoho lidí ve svých domácnostech nachází plíseň a musí tento problém řešit. Mnohdy však tento problém ani nezaregistrují.

Zvažte proto koupi difuzéru, díky čemuž se do vzduchu rozptýlí tea tree olej, a vy tak tímto jednoduchým krokem zabíjíte bakterie a ničíte plísně. Můžete použít tea tree olej na sprchové závěsy, myčku, toaletu a podobně.


Zdroj: 10 Powerful Reasons Why Everyone Should Have Tea Tree Oil At Home

NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *