TZ
25. 11. 2022 23:27 − 4444× − 1

Dominik Jakeš na Mikuláši s Hyundaiem i20 R5

Čerstvá mikulášská nadílka už dorazila i na Hutisko-Solanec.

Po stříbrné sezoně v letošním Opel Adam Cupu dostane 18letý Dominik Jakeš skvělou šanci pokračovat ve svém jezdeckém růstu za volantem speciálu Hyundai i20 R5.

Letošní sezonu rally ukončují dva volné podniky a na tom úplně posledním ve Slušovicích se představí také posádka Dominik Jakeš – Vítězslav Baďura. Tentokrát ale ne s vozem Opel Adam Cup, se kterým letos vybojovali konečné 2. místo v seriálu pohárových Adamů, nýbrž se speciálem Hyundai i20 R5 týmu Martina Vlčka. Zatímco spolujezdec Vítězslav Baďura již má za sebou starty s vozy kategorie R5, pro Dominika se bude jednat o premiéru.

Původně byla posádka Jakeš – Baďura přihlášena do závodu s vozem Peugeot 208 R2 od Tomáše Carbola, jeho peugeot ale na závodě v Košicích utrpěl „poruchu“ karosérie a do startu Mikulášské rally ještě nebude připraven. Nakonec se však podařilo víc, než na co by si mladý Dominik mohl ještě před několika týdny pomyslet. „Po různých jednáních jsme se nakonec domluvili s Martinem Vlčkem, vše ale bylo podmíněno tím, aby měl Martin vůbec k dispozici volný vůz. Slíbil nám, že pokud se jim podaří opravit ´i-dvacítku´, se kterou boural Nils Solans na testech před Španělskou rally, tak že to bude právě tento speciál (šasí č. 11), ve kterém si odbude Dominik svoji premiéru za volantem vozu specifikace R5. No a zkraje tohoto týdne mi Martin volal, že auto bude připravené,“ vysvětluje Tomáš Jakeš, Dominikův otec, situaci týden před startem soutěže.

Mezi více než desítkou speciálů kategorie Rally2/R5 se tak představí nejen Dominikův bratranec Miroslav Jakeš, ale i o 15 let mladší a logicky tedy méně zkušenější Dominik. „Start s vozem specifikace R5 beru jednak jako obrovskou výzvu, současně ale také jako velkou zodpovědnost vůči mému tátovi, týmu Martina Vlčka a všem našim sponzorům. Dostal jsem stejně jako v prvním roce závodění s vozem Opel Adam Cup jediný úkol – bezpečně projet celou trať a osahat si složitou techniku vozu R5. Asi žádný fanoušek ode mne v tento moment nemůže očekávat nějaký výsledek nebo divoké smyky na slušovickém okruhu. Zadání je jasné, a to na šesti erzetách mikulášského sprintu nabrat co nejvíce zkušeností a nakonec projet cílovou rampou,“ přemítá před startem soutěže Dominik Jakeš.

Ještě předtím čeká na Dominika test ve čtvrtek před vlastním závodem, při kterém se seznámí s fungováním moderní závodní techniky týmu Kowax 2BRally. „Jasně, že to bude pro Domču velký skok z cupového Adama. Na druhou stranu se ale jedná již o jeho třetí soutěžní sezonu a v předcházejících dvou letech všechny přesvědčil, že umí jezdit jak hlavou (sezona 2021), tak i velice rychle (2022). Tentokrát dostal ode mne jasný a jediný úkol – odzkoušet si špičkovou ´er-pětku´ a nabrat co nejvíce zkušeností. Nemusí sledovat časy jako při desetinkových soubojích v letošním Adam cupu a může se soustředit jen na sebe, diktát spolujezdce a vnímat fungování pro něj dosud neznámé techniky. Pro rok 2023 znovu předběžně počítáme s účastí v Opel Adam Cupu. Každopádně pevně věřím, že i tento letošní poslední start ve Slušovicích jej zase posune o kus dál a dá mu hodně v jeho další jezdecké kariéře,“ uzavírá Dominikův otec a současně mentor jeho závodní kariérou.

Komentářů celkem: 1
26. 11. 2022 09:07
1 0
Vybral sis nejlépe jak jsi mohl! Hlavně si to užij, auto je to skvělé a tým nejlepší!
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!