Úvod ZO ZAHRANIČIA Väčšina Poliakov chce, aby si odídenci z Ukrajiny uhrádzali časť nákladov, zistil...

Väčšina Poliakov chce, aby si odídenci z Ukrajiny uhrádzali časť nákladov, zistil prieskum

Foto: archív

Väčšina Poliakov chce, aby si odídenci z Ukrajiny žijúci v Poľsku, sami uhrádzali časť životných nákladov. Vyplýva to z nového prieskumu poľského inštitútu pre výskum trhu a spoločnosti IBRiS pre denník Rzeczpospolita.

Poľská vláda v októbri rozhodla, že od februára budúceho roku si budú odídenci z Ukrajiny čiastočne financovať vlastné náklady spojené so životom v Poľsku. Výnimku majú zraniteľné osoby vrátane ľudí s postihnutím a starších ľudí, napísala Rzeczpospolita.

Tento krok vlády vo Varšave podľa prieskumu inštitútu IBRiS podporuje 57,7 percenta Poliakov. Len 21 percent respondentov uviedlo, že Poľsko by nemalo od Ukrajincov očakávať nijaké dodatočné platby.

Z vládnych predpisov vyplýva, že ukrajinskí občania, ktorí žijú v Poľsku dlhšie ako 120 dní, si budú musieť počnúc februárom 2023 platiť 50 percent zo svojich životných nákladov, ale táto suma nemôže byť vyššia než 40 zlotých (8,50 eura) na osobu na deň. Od mája by sa mala spoluúčasť na platbách zvýšiť na 75 percent pre tých, čo sú v Poľsku dlhšie ako 180 dní.

Mnoho Ukrajincov si v Poľsku už našlo prácu. Krajina už od začiatku vojny na Ukrajine prijala vyše milión odídencov a otvorila pre nich pracovný trh, ako aj systém zdravotníctva, vzdelávania a sociálnej starostlivosti.