Slovenská prokuratura zrušila stíhání expremiéra Fica i exministra vnitra

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 11. 2022 15:29
Slovenská prokuratura zrušila stíhání bývalého premiéra Roberta Fica, exministra vnitra Roberta Kaliňáka a dalších dvou osob v souvislosti s podezřením ze zneužívání policie a finanční správy proti politickým oponentům Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) v době, kdy Fico a Kaliňák byli u moci.
Robert Fico na tiskové konferenci po parlamentních volbách, v nichž jeho strana Směr-SD utrpěla porážku a po nichž přijde o dlouhodoleté dominantní postavení ve sněmovně.
Robert Fico na tiskové konferenci po parlamentních volbách, v nichž jeho strana Směr-SD utrpěla porážku a po nichž přijde o dlouhodoleté dominantní postavení ve sněmovně. | Foto: ČTK

Podle policie poškozenými v kauze byli hlavně bývalý prezident Andrej Kiska a někdejší opoziční politik, nyní ministr financí a šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLANO) Igor Matovič. Fico ještě jako premiér označoval Kisku i Matoviče za daňové podvodníky a na veřejnost unikly také neveřejné informace o Kiskově firmě. Směr-SD skončil v opozici po porážce v parlamentních volbách, které se konaly v únoru 2020.

"Konstrukce skutků byla tak neurčitá, že obviněným neumožňovala využít práva na obhajobu. Nevěděli, vůči čemu se mají bránit," řekl na tiskové konferenci Žilinkův náměstek Jozef Kandera.

Prokuratura zrušila v kauze nejen obvinění Fica, Kaliňáka, dále někdejšího policejního prezidenta Tibora Gašpara a jednoho podnikatele, ale i samotné vyšetřování v části ohledně podezření ze založení a podpory zločinecké skupiny.

"Chtěli nás všechny pozavírat. Chovali se ke mně jako k psovi. Nerespektovali naše práva," řekl Fico v reakci na zrušení stíhání.

Policie loni v dubnu obvinila Fica z trestných činů založení a podpory zločinecké skupiny, zneužití pravomocí a z ohrožení daňového tajemství. Někdejší místopředseda Směru-SD Kaliňák, který po obvinění strávil několik týdnů ve vazbě, čelil stíhání pro podezření ze založení a podpory zločinecké skupiny a z ohrožení daňového tajemství.

Prokuratura zrušila zmíněná obvinění při využití mimořádného opravného prostředku. Tuto svou pravomoc generální prokuratura použila už dříve v některých jiných sledovaných kauzách, což vyvolalo i kritické reakce části politiků. Návrhy na úpravu této pravomoci prokuratury změnou příslušného zákona sněmovna neschválila.

 

Právě se děje

Další zprávy