Český dobrovolník na Ukrajině: Tenhle náboj si nechávám, kdybych se dostal do ruského zajetí

Přidat na Seznam.cz

Na Ukrajině působí řada dobrovolníků z různých zemí, mezi nimi jsou i ti z Česka. Kromě bývalých vojáků, to je i lékař Petr Porada. Denně ošetřuje zraněné ukrajinské vojáky, denně se dívá do tváří i těm, kterým už není pomoci. Také má schovanou „kulku jistoty“.

Česká televize vyslala na východní Ukrajinu do oblasti Donbasu své zkušené válečné reportérky (Markéta Kutilová a Lenka Klicperová), aby tam strávily několik dní s českými dobrovolníky. Ti pomáhají Ukrajincům v obraně před ruskými jednotkami. Oproti ostatním částem země jsou zde podmínky nejtvrdší a probíhají tu nejhorší boje.

Pavel Porada pracoval 21 let v jedné východočeské nemocnici. Teď už půl roku na Ukrajině pomáhá zachraňovat zraněné vojáky. „Během covidu jsem přišel o babičku, dědu, o osobní život. Tak jsem se rozhodl jet na Ukrajinu, kde je zdravotníků potřeba. Ta střelba kolem už se mnou nic nedělá,“ říká lékař v pořadu Reportéři ČT.

Záběry ukazují polní podmínky, v kterých parademik Pavel pracuje a průběžně je v okolí slyšet střelba a dunění děl. Mrtvé a zraněné přiváží z bojové fronty vzdálené jen 1500 metrů stará ruská sanitka. V reportáži se dokonce zdravotnické auto dostane pod mušku ruského snipera.

Pavel Porada s velkou únavou ve tváří, protože za poslední půl rok neměl jediné volno, sděluje, že ve vestě nosí náboj, tzv. poslední náboj, kdyby šel do ruského zajetí.

Za pár dní, které na místě reportérky strávily, ošetřil 27 raněných, 19 vojákům už pomoci nemohl. Nejčastějšími jsou otřesy mozku, které vznikají při výbuchu. Jeden voják se vyzpovídá, evidentně stále otřesen: „Zaútočil na nás tank. Přímo na naší pozici. Když na tebe vystřelí tank, nemůžeš nic dělat.“

Lékař s Česka se mezi ošetřováním zraněných dostal i mezi zbytky místních obyvatel a nosí jim tašky plné dárků, nejspíš potravin a hygienických potřeb, kterých je nedostatek. Redakce má k dispozici fotografie publikované Pavlem Poradou na sociálních sítích, kde jsou mrtvá těla a ohořelá těla vojáků. Kvůli drastickému obsahu je ale nepublikujeme. Na jiných záběrech se snaží utěšovat zoufalou ukrajinskou matku se synem a říká „že vše dobře dopadne.“

@poradapavel ♬ Numb – Linkin Park

Na pomoc Ukrajině se už vydaly tisíce vojáků z jiných států a do cizineckých legií vstoupili da základě kontraktu. Podle serveru TheKyivIndependent dostávají ukrajinští vojáci, tedy i dobrovolníci ze zahraničí, žold okolo 80 000 korun. Ukrajina prodloužila dobu platnosti smlouvy zahraničních vojáků sloužících v armádě z 5 na deset let.

Zdroj: CT24, TheKyivIndependent, Pavel Porada, redakce