Fiasko ruských agentů: Zavraždili tři domnělé ukrajinské špiony. Byli to pouze neškodní hráči videoher v kostýmech

Přidat na Seznam.cz

Podle zprávy ruských médií byli tři muži zabiti při operaci ruských tajných služeb. Nešlo však o agenty Ukrajiny, ale o herní nadšence v kostýmech jejich oblíbené videohry S.T.A.L.K.E.R., uvedl server The Moscow Times.

Ve středu večer informoval státní propagandistický kanál Rusko 1 o operaci ruské tajné služby FSB ve Voroněži, městě vzdáleném asi 150 kilometrů od ukrajinských hranic.

Agenti údajně zabili „tři aktivní stoupence proukrajinské nacionalistické ideologie“, kteří podle nich plánovali útok na energetickou infrastrukturu v okolí.

Smrt nevinných

Dva ze zabitých podle listu The Moscow Times zdánlivě neškodní hráči počítačových her. Své informace přisuzují dalším členům této herní komunity, kteří spolu s nimi vytvářeli herní kostýmy a inscenovali realistické, ale neškodné vojenské bitvy z herního světa.

Na záběrech z reportáže propagandistické televize Rusko 1, které prověřil a přeložil server Insider, se objevila vlajka, která podle televize patřila ukrajinské nacionalistické straně. Ve skutečnosti odpovídá obrázkům z počítačové hry.

Znak vlka přisuzuje stanice Rusko 1 ukrajinské politické straně Volja. „Přesně tyto vlajky bylo možné vidět v rukou ultrapravicových gangů během kyjevského Majdanu,“ tvrdí zpráva, která odkazuje na povstání v roce 2014, které svrhlo tehdejší proruskou vládu na Ukrajině.

Jediné logo spojeno s touto ukrajinskou stranou Volja, které se serveru Insider podařilo dohledat, je tvořeno tučným, žlutým písmem na bílém pozadí. Nicméně propagandista uvedl, že „je zřejmé, čí příkazy plní.“ Insider rovněž vypátral, že jeden ze zabitých vystupoval pod přezdívkou Stalker Phosgene.

Fotografie, které zveřejnil na svém profilu na sociálních sítích, odpovídají fotografiím z vysílání stanice Rusko 1. Ze stejných fotografií i z jeho profilu na sociálních sítích je patrné, že jde o fanouška počítačové hry S.T.A.L.K.E.R.

Zdroj: The Moscow Times, Rusko 1, Insider, Volja