Hlavní obsah

Hlavně amerických houfnic se rychle opotřebovávají, opravují je v Polsku

Ukrajinci vypálí na Rusy denně dva až čtyři tisíce granátů. Je to sice mnohem méně, než kolik jich vypálí Rusové, přesto se ze Západu dodané houfnice rychle opotřebovávají. Z 350 dodaných je jich už třetina mimo provoz. Některé byly zničeny nepřítelem, ale další potřebují vyměnit hlavně, což se týká zejména amerických houfnic M777, uvedl list The New York Times s odvoláním na ukrajinské a americké činitele.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci s americkou taženou houfnicí M777

Článek

Houfnice ráže 155 mm i s municí začal Západ dodávat na Ukrajinu, když se ukázalo, že Kyjevu dochází munice pro sovětské houfnice ráže 152 mm. Američané tam dodali 142 houfnic M777, což by stačilo pro osm praporů. Nyní se poprvé objevila informace, že se tyto zbraně v posledních měsících opravují v Polsku.

„Se všemi schopnostmi, které poskytujeme Ukrajině, s těmi, co dávají naši spojenci a partneři, pracujeme na tom, abychom zajistili, že (Ukrajinci) budou mít zabezpečenou tu správnou údržbu,“ uvedl mluvčí amerického velitelství pro Evropu Daniel Day.

Poškozené houfnice se dopravují do Polska, kde se jim mohou vyměnit hlavně, což na frontě vzhledem k jejich hmotnosti není možné. Dozírá na to americké velitelství pro Evropu, které sídli ve Stuttgartu. To vše by se ale mohlo změnit, Ukrajinci chtějí, aby se houfnice opravovaly blíže frontě a mohly se na ni dříve vracet. Opravy by také měly spadat pod nové velitelství, které by se mělo zaměřovat na výcvik a vybavení ukrajinských vojáků.

Houfnice se se kvůli intenzitě palby rychle opotřebovávají

Vysoký počet opravovaných houfnic nepřekvapuje vojenského analytika Výzkumného ústavu zahraniční politiky Roba Leeho: „Celkem není překvapující, že jsou tu problémy s údržbou těchto zbraní… (Vojáci) nedostali plný výcvik a byli vrženi do boje, výsledkem je velké opotřebení zbraní.“

Zatímco raketomety jsou konstrukčně jednoduché, houfnice jsou mnohem komplikovanější a jsou velmi zatěžované, protože náboje váží kolem 40 kg, což se nutně projevuje na opotřebení. Navíc se musí střílet na co největší vzdálenost, aby se ztížily ruské protiútoky na místa, odkud houfnice pálí, což znamená, že se musí použít větší prachová nálož, a to se podepisuje na větším opotřebení hlavně, což zase snižuje přesnost střelby.

Ukrajina ztrácí denně 100 až 200 vojáků, docházejí jí granáty

Evropa

Na Ukrajině se také M777 používá jinak, než jak bylo plánováno při konstrukci. Snahou bylo zkonstruovat lehkou houfnici, která se bude snadno přepravovat. Proto se zvolila hlaveň z titanu. Počítalo se, že bude používána pro podporu vojáků v poli, kde stačí vypálit pár ran, a ne v dělostřeleckých soubojích, kde se jich vypálí tisíce. Ukrajinci je používají nejen k přesné palbě na velitelské posty nebo k útokům na nepřátelské jednotky, ale také k zaminování bojiště protitankovými minami.

Už v roce 2017 vypálila dělostřelecká baterie americké námořní pěchoty z Campu Lejeune se čtyřmi houfnicemi za pět měsíců bojů o hlavní město Islámského státu Rakku 23 000 granátů. To je 55krát více než se vypálí za rok při cvičných palbách v míru.

Tři houfnice musely být nahrazeny novými z rezerv v Kuvajtu, jak byly opotřebované.

Ukrajinci však nemají houfnice jak nahrazovat, ve skladech žádné nejsou, a tak zbylé musejí pálit o to více, což vede k dalšímu opotřebování hlavní. Navíc využívají náboje od všech spojenců, některé přitom nejsou pro M777 certifikovány.

Zda mají i Rusové podobné problémy, není jasné. I jim však chybí munice, kterou se snaží získat ze Severní Koreje.

Kompatibilita zbraní ze Západu je pro Ukrajince problém

Evropa

Ukrajinci už používají americké houfnice M777

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám