Buď vyhraje Ukrajina, nebo prohraje celá Evropa, prohlásil polský premiér a řekl, kdy válka na Ukrajině skončí

Přidat na Seznam.cz

Polský premiér Mateusz Morawiecki řekl, že pokud Ukrajina nevyhraje válku, kterou rozpoutalo Rusko, tak prohraje celá Evropa, uvedl server The First News.

Řekl to v sobotu v Kyjevě, kde se setkal se svými protějšky z Ukrajiny a Litvy v rámci trojstranné spolupráce známé jako Lublinský trojúhelník.

„Evropa si hrozby ze strany Ruska všimla příliš pozdě a proto dnes nemůžeme otálet s pomocí Ukrajině. Tato válka skončí, až bude obnoven každý dům, každá škola, každá nemocnice a každá silnice,“ řekl Morawiecki. „Buď vyhraje Ukrajina, nebo prohraje celá Evropa,“ dodal.

„Polsko a Litva budou stát na straně Ukrajiny tak dlouho, dokud to bude potřeba,“ vyjádřil premiér věrnost své země vůči Ruskem napadené Ukrajině, jak informoval deník The Odessa Journal.

Tři politici se setkali na Den památky hladomoru, který je připomínkou hladomoru na Ukrajině v letech 1932-1933, jenž byl vyvolán sovětskými úřady a zahubil miliony Ukrajinců.

Během setkání tři premiéři podepsali deklaraci o spolupráci, která podle ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala zdůrazňuje významný přínos lublinského trojúhelníku při upevňování mezinárodní podpory Ukrajině v boji proti ruské agresi.

Zdroje: The First News, The Odessa Journal, redakce, Ingrida Šimonyté (premiérka Litvy)