Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Zemřela hvězda 80. let Irene Cara, za hit What a Feeling dostala Oscara

Kultura

  21:19
Ve věku 63 let zemřela americká zpěvačka a herečka Irene Cara, která proslula především rolí Coco ve filmu Fame režiséra Alana Parkera (1980) a filmovou písní Flashdance (What a Feeling), která v roce 1983 kralovala světovým hitparádám a získala Oscara.

Popová hvězda zemřela ve svém domě na Floridě. O jejím skonu informovala s odvoláním na rodinu její manažerka, napsal server CNN.

„Tohle je absolutně nejhorší část práce publicisty. Nemůžu uvěřit, že jsem to musela napsat, natož zveřejnit zprávu,“ uvedla Judith Moosová na Twitteru, ve kterém informovala o smrti umělkyně.

„Prosím, podělte se o své myšlenky a vzpomínky na Irene. Budu číst každou z nich a vím, že se bude usmívat z nebe. Zbožňovala své fanoušky,“ dodala Moosová.

Cara se narodila v roce 1959 v newyorském Bronxu jako nejmladší z pěti sourozenců. Její matka byla kubánská Američanka, otec pocházel z Portorika. Už jako malá začala dělat hudbu, zpívala v angličtině a španělštině. Později ji obsadili do několika muzikálů na Broadwayi, připomíná BBC.

Opravdovou slávu jí ale přinesla v roce 1980 až role Coco ve filmu Fame režiséra Alana Parkera. Svým výkonem si vysloužila nominaci na cenu Golden Globe Awards v kategorii nejlepší herečka.

Ve své hvězdné kariéře pak pokračovala, když se podílela na vzniku filmové písně Flashdance (What a Feeling), která v roce 1983 kralovala světovým hitparádám a získala Oscara.

Autor: