De Bruyne v Kataru šokuje upřímností. Jsme příliš staří, nemáme šanci, řekl

av av
27. 11. 2022 7:08
Belgický lídr Kevin de Bruyne v rozhovoru pro The Guardian minimalizoval šance svého týmu na úspěch na světovém šampionátu v Kataru. Stárnoucí "zlatá generace" Rudých ďáblů vstoupila do turnaje upocenou výhrou proti mnohem lepší Kanadě a De Bruyne nechápal, proč dostal cenu pro nejlepšího hráče zápasu.
Kevin de Bruyne.
Kevin de Bruyne. | Foto: Reuters

Výkon národního týmu v úvodním duelu MS proti Kanadě nezanechal v Belgii dobrý dojem, podobně jako hubená, se štěstím ubráněná výhra 1:0 proti živější, hladovější a emotivnější Kanadě.

Javorové listy vyhrály 21:9 na střely, penaltu Alphonsa Daviese zlikvidoval Thibaut Courtois a o další jednu, možná i dva pokutové kopy Kanaďany oloupil nepřesný sudí Janny Sikazweze ze Zimbabwe, jehož počínání okamžitě získalo nálepku "zářez turnaje".

Rozčarováním byl i výkon Kevina de Bruyneho, největší osobnosti belgického výběru.

Superstar z Manchesteru City působila na hřišti nezvykle laxně, bez zápalu a energie. Hráč selhával zejména v tom, čím si získal světové renomé. Mistr geniálních přihrávek a dokonalého přehledu o nabíhajících spoluhráčích dělal v rozehrávce netradiční množství chyb a v první půli hned dvakrát naprosto ignoroval do skvělé pozice nabíhajícího Youriho Tielemanse.

Po utkání přesto dostal cenu pro nejlepšího hráče zápasu, což sám De Bruyne  považoval za podivné a nespravedlivé.

"Nehrál jsem dobrý zápas. Nevím, proč jsem to vyhrál. Možná jen díky mému jménu," hlesl s odzbrojující upřímností, když v rukou s rozpaky svíral červenou trofej.

Z jeho třiatřiceti přihrávek hned deset nenašlo adresáta, na branku soupeře ofenzivní tahoun vystřelil jen jednou. Na druhou stranu spoluhráčům připravil čtyři dobré šance.

"Nehráli jsme jako tým, nenacházeli jsme žádná řešení a nebyli jsme dostatečně stateční," zhodnotil kriticky belgický výkon. Čerstvě publikovaný rozhovor pro The Guardian, který jednatřicetiletý mozek týmu poskytl před šampionátem, navíc ukázal, že není přesvědčen o vysokých ambicích Belgie.

"Nemáme šanci. Jsme příliš staří," reagoval na dotaz, zda Belgičané po čtvrtfinále z roku 2014 a bronzu z MS v Rusku před čtyřmi lety mohou znovu atakovat nejvyšší pozice. Ještě před sedmi měsíci přitom byla Belgie podle žebříčku FIFA nejlepším národním týmem světa.

De Bruyne upřímně odhalil i možný nedostatek vlastní motivace, když prohlásil, že mu katarský šampionát kvůli netradičnímu termínu ani nepřipadá jako skutečné mistrovství světa.

V neděli každopádně znovu povede ďábly do boje, tentokrát proti Maroku. Očekává další těžký test.

"Na šampionátu nejsou slabé týmy. Maroko má skoro celou jedenáctku z Premier League, Francie nebo Itálie. Proti Chorvatsku hráli výborně, to všichni víme," zmínil bezbrankovou remízu Atlas Lions v prvním duelu proti Modričovi a spol., obhájcům stříbra.

Belgie se musí ve druhém představení rychle a výrazně zlepšit, to si věhlasný playmaker dobře uvědomuje.

"A to ve všem. Především musíme ukázat víc odvahy a být lepší na míči. A musím se zlepšit i já osobně, byl jsem na stejné úrovni jako zbytek týmu, tedy v podprůměru. Doufám, že si v neděli povedu mnohem lépe," přece jen zažehl De Bruyne v belgických fanoušcích drobnou naději.

 

Právě se děje

Další zprávy