Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čo lekári s vládou po dlhých týždňoch vlastne vyjednali? TOTO je prehľad najdôležitejších zmien

Heger skonštatoval, že sa s Lekárskym odborovým zväzom dohodol.
Heger skonštatoval, že sa s Lekárskym odborovým zväzom dohodol. (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Lekársky odborový zväz (LOZ) verejne prehovoril o tom, že by bolo potrebné zlepšiť podmienky pre zdravotníkov už pred rokom v septembri, Odvtedy sa s napätou verejnosťou a vládou ťahala dlhá šnúra protestov a rokovaní o tom, ako zlepšiť podmienky pre lekárov. Táto, na prvý pohľad, nekonečná šnúra sa včera zrejme definitívne uzavrela dohodou predsedu odborového zväzu lekárov Petrom Visolajským s predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽaNO). Tí totiž v sobotu večer, krátko po tom, čo rokovania bojkotoval Igor Matovič (OĽaNO), dosiahli dohodu aj na bode vyšších platov. Čo ešte všetko lekári s vládou dohodli? Poďme sa na to pozrieť.

VIDEO Visolajský prosí lekárov v zahraničí, aby sa vrátili späť:

Predseda LOZ Peter Visolajský: Chcem poprosiť slovenských lekárov, ktorí pracujú v zahraničí, aby sa vrátili naspäť na Slovensko (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Ministerstvo zdravotníctva predloží v pondelok (28. 11.) dohodnuté zmeny na parlamentný výbor pre zdravotníctvo. Zdravotníkom majú vyplatiť aj stabilizačné príspevky.

Kríza je zažehnaná, vyhlásil premiér, ktorý však musel ustúpiť

"Kríza je zažehnaná, nečaká nás kolaps nemocníc, dohodli sme sa. Našli sme zhodu aj na ôsmom bode memoranda, je to najväčší kompromis, aký sme mohli dosiahnuť," vyhlásil ešte neskoro večer premiér s tým, že vláda ustúpila pri požiadavke Lekárskeho odborového združenia (LOZ), ktorá si vyžiada 40 miliónov eur.

Premiér Eduard Heger: Kríza je zažehnaná! Nečaká nás kolaps, dohodli sme sa (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Body dohody

Premiér neskôr na sociálnej sieti aj popísal po bodoch, na čom sa s LOZ dohodol a čo sa napríklad zmení od januára 2025.


- neatestovaným lekárom sa zvýši koeficient z tohtoročných 1,25 na 1,5 násobok priemernej mzdy + 0,015 za každý rok praxe (maximálne však za 30 rokov praxe)

-  atestovaným lekárom sa zvýši koeficient z 2,3 na 2,5 + 0,025 za každý rok praxe (maximálne však za 30 rokov praxe)

od 1. januára 2025 to bude 0,03 za rok praxe u lekárov s atestáciou 

 - stabilizačný príspevok, ktorý lekári odmietli, vláda ponecháva ostatným zdravotníckym profesiám, ako im sľúbili, a to vo výške 5000 eur

- dohoda platí aj na zvyšných siedmich bodoch memoranda, z ktorých niektoré už vláda podľa premiéra vraj priebežne plní


Pre päťtisícový stabilizačný príspevok je potrebné podpísať dohodu

"Naďalej zostáva v platnosti stabilizačný príspevok pre všetkých ostatných zdravotníckych pracovníkov," zdôraznil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Vyplatený by im mal byť podľa jeho slov do konca decembra. Týka sa zdravotníkov, ktorí podpíšu dohodu a zároveň budú mať 1. decembra tohto roku platný pracovný pomer v nemocnici. Lengvarský dodal, že rezort tiež bude v najbližších dňoch pracovať na príprave pracovných zmlúv pre lekárov.

Vladimír Lengvarský: Naďalej ostáva v platnosti stabilizačný príspevok pre všetkých ostatných zdravotníckych pracovníkov (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Lekári pohrozili výpoveďami a hrozil tiež núdzový stav

Vyše 2100 lekárov siahlo začiatkom októbra po výpovediach pre nespokojnosť so situáciou v zdravotníctve. Neskôr tiež viacerí podali výpovede z decembrových služieb. Lekárski odborári trvali na splnení ôsmich požiadaviek, problém pri dosiahnutí dohody bol najmä v otázke platov.

Pokiaľ by k dohode nedošlo, hrozilo, že lekárom 30. novembra vyprší výpovedná lehota. V reakcii na to viaceré nemocnice prestali objednávať pacientov na plánované operácie od 1. decembra. Hrozilo tiež vyhlásenie núdzového stavu.

Viac o téme: VládaDohodaLOZPeter VisolajskýEduard HegerLekársky odborový zväz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu