Domácí test, který spolehlivě rozpozná kandidózu. Onemocnění, které může do krevního oběhu uvolňovat nebezpečné toxiny

Vypláznutý jazyk
Fotografie: Pixabay

Kandidóza může mít řadu nepříjemných dopadů na vaše zdraví. Tento test vám pomůže rozpoznat, zda tímto častým onemocněním trpíte i vy.

Kandidóza v trávicím traktu je nepříjemné onemocnění, se kterým se v současné době potýká čím dál více lidí. Pokud si chcete být jistí, že jste v pořádku, můžete vyzkoušet tento osvědčený domácí test, jenž odhalí, zda jste v ohrožení. Jeho původ sice není přesně znám, ale odborníci ho používají již dlouhou dobu a sami uznávají, že je velmi spolehlivý při posuzování přítomnosti kandidových hub, říká lékařka Amy Richter.

Test na detekci kandidy

Mezi nejčastější příčiny kandidózy patří stravování s vysokým obsahem cukru, užívání antibiotik, chronický stres, užívání antikoncepčních pilulek a cukrovka. O to horší průběh onemocnění pak je, když se pacient dokáže ztotožnit s více těmito faktory. Zda jím trpíte i vy, poznáte podle následujícího testu:

  • Jakmile se ráno probudíte (nečistěte si zuby, nevyplachujte si ústa, ani nic nepijte), vytvořte si trochu slin a vyplivněte je do sklenice s trochou čisté vody.
  • Po 1 až 30 minutách se podívejte dovnitř sklenice – pokud se sliny „roztékají“, voda je zakalená nebo sliny klesají ke dnu, můžete se potýkat s kandidózou.
  • Pokud sliny vyplavaly na povrch, jste naprosto v pořádku.

Co je to kandidóza

Kandidóza začíná v tlustém střevě, kde se množí, a začíná migrovat trávicím traktem do tenkého střeva, pak do žaludku (což způsobuje nadýmání a žaludeční nevolnost), jícnu a nakonec do úst. Mnohdy také v důsledku tohoto onemocnění můžete vidět na vnitřní straně jazyku bílý povlak – bakterie se potopí, protože jsou mnohem těžší než voda. Pokud však nemáte kandidózu pod kontrolou, může začít uvolňovat toxiny do krevního oběhu a způsobovat celou řadu problémů, jako jsou:

  • potravinové alergie,
  • plísňové infekce,
  • neustálá chuť a sladké,
  • neschopnost soustředění, zapomnětlivost,
  • otoky, zácpa,
  • únava,
  • bolesti hlavy,
  • nepříjemný tělesný zápach,
  • silný bílý povlak na jazyku,
  • deprese,
  • kožní vyrážky, jako jsou ekzémy, akné a oslabený imunitní systém.

Příznaky můžete odstranit pomocí výživy, která vašemu tělu pomůže obnovit optimální rovnováhu kandidových bakterií. To ovšem může trvat až několik měsíců. Dále vám pak s její léčbou pomohou následující způsoby.

Omezte příjem cukru a rafinovaných sacharidů

Tyto potraviny jsou pro kandidu živnou půdou a podporují její růst, proto je lepší se jim vyhýbat, dokud se příznaky nezlepší. Můžete však konzumovat malé množství ovoce s nízkým glykemickým indexem.

bílý kostkový cukr
Fotografie: Pexels

Zvyšte příjem přírodních antimykotických produktů

Produkty jako česnek, cibule, kokosový olej, jablečný ocet, heřmánek, levandule, zázvor, citron a kajenský pepř pomohou vašemu tělu zbavit se přebytečné kandidy.

Užívejte probiotické doplňky

Probiotika mohou být velmi účinná při obnově prospěšných bakterií, které byly ztraceny v důsledku přemnožení kandidy.

Vyhýbejte se stresu

Vzhledem k tomu, že vysoká hladina stresu způsobuje vysokou hladinu cukru v krvi, která může podporovat růst kandidy, je abyste se mu snažili co nejvíce vyhýbat.

Podpora přirozených detoxikačních systémů

Vylučování kvasinek můžete urychlit konzumací syrových potravin, které pomáhají čistit střeva, a potravin, jež přirozeně detoxikují, jako je koriandr, petržel, zelená listová zelenina, červená řepa, pampeliška, mořské řasy, artyčoky, kurkuma a jablka.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]