27. 11. 2022 10:08 − 5075× − 7

Saudové mají nadále zájem o WRC

Už před zveřejněním kalendáře se šuškalo o tom, že by se Saudům líbil podnik MS, to však nedopadlo. Své snahy však nevzdávají.

Jelikož se pro sezónu 2023 zachoval počet soutěží na čísle 13, měl zvažovaný podnik v Saudské Arábii smůlu a do kalendáře se nevešel, místa po odpadnuvších Belgičanech, Novozélanďanech a Kataláncích si rozebrali soutěže v Mexiku, Chile a Střední Evropě. To však neznamená, že se na Arabském poloostrově nadějí vzdávají, nýbrž naopak. Jak říká šéf Saudi Arabia Motorsport Company Martin Whitaker (poměrně známá postava v motorsportu, člověk, jenž na konci 90. let šéfovat všech motosportovním aktivitám Fordu v Evropě, popř. stál za prvními roky Bahrajnu ve Formuli 1), v příštím roce uspořádají v Saudské Arábii kandidátský podnik, aby se země mohla o místo v kalendáři WRC ucházet třeba o sezónu později. Pokud by se tyto snahy povedly, pro region by se jednalo o návrat mistrovství světa po více jak deseti letech od posledního ročníku Jordánské rally.

"O touze Saudské Arábie po mistrovství světa není žádných pochyb. Rallysport má v této části světa bohatou historii a ještě bohatší současnost, když se zde koná Rally Dakar, závod Extreme E a taktéž jedno kolo Mistrovství světa v cross-country baja. Ale současně jsme si dobře vědomi procedury, kterou FIA má pro nové podniky v kalendáři a my se jí budeme samozřejmě držet. Doufáme, že se správným hodnocením bude dovršením této procedury světový podnik v našem království v roce 2024," říká serveru DirtFish k saudskoarabským snahám o WRC Martin Whitaker.

Když se Whitaker zamýšlí nad důvody, proč by se mistrovství světa mělo do regionu vydat, argumentuje mimo jiné nadšením lidí po šampionátu: "Saudská Arábie má 37 milionů obyvatel. A při setkání s lidmi pravidelně slýcháváme, že jak moc by chtěli soutěž mistrovství světa. Opravdu se těšíme na to, že budeme mít možnost světu ukázat tuto úžasnou zemi. V minulých měsících jsme měli to štěstí hostit oficiální představitele jak FIA, tak promotéra, a myslím si, že mohu říct, že byli nadšení z toho, co tu viděli. Pokud jde o možné rychlostní zkoušky, nabídli bychom tři jedinečné etapy, které by pro posádky byly pořádnou výzvou. Pokud jde o doprovodnou infrastrukturu, řekněme, že máme připraveny velmi zajímavé myšlenky. Mistrovství světa je globální podnik a pokud by Saudská Arábie měla tu čest hostit jeho blízkovýchodní zastávku, byla by to pro ni obrovská čest," uzavírá Martin Whitaker.

Komentářů celkem: 7
27. 11. 2022 12:32
1 0
No dopadne to tak jak obvykle. Pošlou pár kapříků do FIA a oni to rádi podepíšou.
27. 11. 2022 15:43
3 0
Z hlediska logiky to dává smysl. MS je přece od toho MS, aby zavítalo do včech regionů naší zeměkoule.
27. 11. 2022 21:16
0 1
Pár chybek se vloudilo - ,,... člověk, jenž na konci 90. let šéfovat všech motosportovním aktivitám Fordu v Evropě ..." smajlík
27. 11. 2022 21:19 Upraveno 21:24
2 0
Lidé s vyšším IQ si doplní správné znění aniž by na to upozorňovali smajlík ale člověk by nevěřil kolik učitelů sleduje rally smajlík
27. 11. 2022 22:06
2 0
Dobrá zpráva. Saudové mají peníze a hodně z nich se zajímá o motosport, takže by to mělo vyjít. Akorát je otázka, zda do toho nezačnou rýt organizace sledující dodržování lidských práv.
P.S. A těch rejpalů, kterým vadí občasná hrubka, si Kuřátko nevšímej. Hlavní je že píšeš čtivě.
29. 11. 2022 08:57
0 0
takovej komentář k rytí do dodržování lidskejch práv pro Pepana a všechny, který to zajímá https://www.novinky.cz/clanek/komentare-komentar-sport-je-politikum-alex-svamberk-40415447 citace - Popírat provázanost sportu s politikou je absurdní, což ukazují i spory okolo poklekávání při hymnách. Připomíná to marný boj někdejších předsedů Mezinárodního olympijského výboru Averyho Brundage a Lorda Killanina za zachování olympiády jako klání amatérů.

Sport není odtržen od politiky, sportovní svazy nesmějí strkat hlavu do písku a přehlížet nedemokratické praktiky ve jménu sportu an sich.
Nebo - Sportu využívaly ke své prezentaci už totalitní režimy, nejdřív to byl italský fašistický. Mussoliniho těšilo, když automobilové závody vyhrávali Italové v italských autech.

Pak německý nacistický. Po úspěších vozů Mercedes a Auto Union to vyvrcholilo pořádáním berlínské olympiády v roce 1936, která se měla stát výkladní skříní nacismu. Měly to potvrdit úspěchy „nadřazených“ německých sportovců árijského původu, což jim trochu zkazil americký černošský atlet Jesse Owens, který získal čtyři zlaté. ....a další příklady z historie jsou v článku. Několikrát se tady taky stalo, že se ozvaly hlasy, že politika do sportu nepatří. Pokud někdo zastává takovej názor a postoj, svědčí to o jeho krátkozrakosti a omezenýmu pohledu na svět. A připojím to známý ...Aby zlo zvítězilo, stačí když "slušní" lidé nebudou nic dělat...
29. 11. 2022 10:28
0 0
Napsal jsi tu hezký elaborát, ale i když sport od politiky odtrhnout nelze, bafuňáři leckdy v pohodě zavřou oči. Stačí šoupnout dostatečné silné obálky.
Názorným příkladem je Velká cena F1 v Číně, přičemž vyhlazování Ujgurů určitě nelze pojmenovat jako akt humanity. Velká cena Ruska se zrušila až letos, kdy Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Před tím porušování lidských práv v této zemi nevadilo. A vrcholem je konání MS ve fotbale v Kataru. Takže někde porušování lidských práv vadí, jinde ne. Tímto příspěvkem s řešením lidských práv končím, protože tento portál by se měl věnovat hlavně sportu a ne výhradně politickým tématům.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!