Příznaky psoriázy na nehtech, které je důležité včas poznat. Podcenění znamená nesnesitelnou bolest prstů

Fotografie: Depositphotos

Psoriáza na nehtech u rukou i nohou způsobuje nejen špatný vzhled nehtů, ale především bolestivé svědění. Abyste se takovému stavu vyhnuli, náležitě o své nehty pečujte.

Psoriáza na nehtech nejen mění jejich vzhled, ale činí je citlivějšími a hlavně bolestivými. Zde jsou popsány příznaky, prevence a způsoby odstranění nepříjemné psoriázy. Více prozradila lékařka Susan Bard.

Příznaky psoriázy na nehtech

Nehty změní barvu, mohou být žluté nebo hnědé. Objevit se mohou také malé červené nebo bílé flíčky. Stejně tak můžete pociťovat změny ve vzhledu povrchu. Na nehtech ucítíte brázdy, drobné deformity nebo prohlubně. Za nehty se začne hromadit odpad, bílý materiál, což může způsobit, že se vaše nehty začnou oddělovat od kůže. Takový stav může být velice bolestivý.

Často dochází i k plísňové infekci, vaše nehty začnou sílit, budou nepřirozeně tlusté. V důsledku toho ale mohou být i křehčí. Některé z těchto změn mohou ztěžovat pohyb prstů na rukou a nohou. Mohou také způsobit těžkou bolest nehtů i celých prstů. Abyste se těmto nepříjemnostem vyhnuli, pečujte o své nehty a dodržujte prevenci vzniku psoriázy.

Jak pečovat o své nehty?

Péče o ruce je nejlepší způsob, jak předcházet psoriáze.

  • udržujte nehty krátké,
  • používejte pilník na nehty, aby byly okraje hladké,
  • k mytí domácnosti používejte rukavice,
  • stojí za to hydratovat nehty a kůžičku každý den, zejména po umytí vodou a mýdlem,
  • noste pohodlnou obuv s dostatkem místa pro prsty.

Dopřejte svým nehtům lázeň

Přidejte olej, ovesné vločky, síran hořečnatý nebo mořskou sůl do teplé vody a ponořte do ní ruce nebo nohy. V důsledku odstraníte suchou pokožku a snížíte svědění a pálení. Ale buďte opatrní, horká voda může zhoršit stav pokožky. Je lepší použít teplou vodu na dobu 15 minut a poté aplikovat olej na kůži a nehty.

Použijte hydratační krém

Psoriáza způsobuje suchou pokožku a následně svědění a pálení, což může zhoršit stav kůže. Abyste se vyhnuli těmto zhoršujícím se kožním příznakům, je důležité vždy udržovat pokožku hydratovanou. Zvláště se doporučuje používat domácí krém na bázi kokosového oleje.

kajenský pepř
Fotografie: Pixabay

Nebojte se kajenského pepře

Kapsaicin obsažený v chilli papričkách může překvapivě zmírnit bolest a svědění blokováním citlivosti nervů. Je dokázáno, že kapsaicin nejen zklidňuje pokožku, ale také zmírňuje plíseň a psoriázu. Do krému můžete přidat mletý kajenský pepř v malém množství. Jeho účinek bude patrný po týdnu aplikace. Po jeho nanesení udržujte ruce daleko od očí a nosu, aby nedošlo k podráždění. Jedná se o velmi účinný způsob léčby psoriázy na nehtech.

Použijte jablečný ocet

Používá se jako dezinfekční prostředek. Tím, že jablečný ocet přidáte do lázně pro své ruce, urychlíte léčbu nehtů a okolní pokožky. Můžete také aplikovat obklady s octem na místa postižená psoriázou.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]