Vybíráme kámen

Otázku, jak vybrat nejlepší druh kamene pro různé typy použití na zahradě a kolem domu si položte tehdy, pokud se kámen chystáte nakupovat. Někdy je ideálně využít kámen z místních zdrojů, z demolice nebo ze zbytků původních staveb na pozemku.

Způsoby využití na trhu dostupného přírodního kamene v exteriéru jsou různé. Může to být dekorační kamenivo, které lze využít v okolí bazénů, k vysypání chodníků, na příjezdové cesty, garážová stání, ale i jako podklad pro altánky, terasy, verandy, na zelené střechy, zpevňování břehů přírodních jezírek, zkrášlení dna vodních toků. Jinou formou využití je kamenný koberec, zpevňující přístupové cesty, zahradní pěšiny, garážové stání či okolí bazénů.
Jako samostatné dekorativní prvky v prostoru zahrady dobře vypadají různé druhy solitérních okrasných kamenů. Existuje i kamenná kůra, využívaná jako prostředek pro trvalé mulčování na záhonech či jako součást chodníčků. O využití kamenů v gabionech, zídkách a schodištích či při tvorbě zahradních posezení se dočtete v dalších článcích tohoto vydání Abecedy.

Kvarcit má zajímavou barvu


Druhy přírodního kamene

Pískovec se hodí na fasády, terasy, zahradní kuchyně, krby a pěstební nádoby.

Andezit je osvědčeným materiálem na obklady a dlažby.

Žula je použitelná na krby, terasy, desky, schody, dlažby a obklady.

Břidlice slouží jako venkovní dlažba, cesty a chodníčky, obložení bazénů či schodů.

Mramor se používá na fasády, dlažby, krby, terasy, obklady, ale i ve formě kamínků.

Vápenec je vhodný na fasády, terasy, schody a krby.

Rula je na obklady, či dlažby.

Opuka se hodí na obložení, zídky, suché zídky do zahrad.

Porfyr lze použít jako dlažbu a obklady.

Kvarcit využijete ke stavbě zdí a zídek, plotů i k dláždění.


Náš tip:

Zahradní jezírka

Nepřeberné množství využití přírodního kamene se nabízí při stavbě dekorativních či koupacích zahradních jezírek. Ty se mnohdy budují jako zajímavá alternativa k zahradním bazénům a do zahrady často zapadají mnohem lépe a užitečněji, než plastové či nafukovací nádrže s umělou filtrací vody. Postup stavby jezírka obvykle spočívá ve vyhloubení jámy, položení neprodyšné fólie a její částečné zafixování a zasypání kameny. Ty pak slouží nejen jako zpevňující a dekorativní prvek, ale také jako ideální součást prostředí pro růst vodních rostlin, nebo dokonce pro chov některých druhů ryb.

Vybíráme kámen