Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Politici si po úspešnej dohode s lekármi uťahujú z Matoviča: Stačilo vraj pár hodín bez neho a všetko bolo možné!

Politici si uťahujú z Matoviča a označujú ho za problémový článok pri rokovaní s lekármi. Zobraziť galériu (2)
Politici si uťahujú z Matoviča a označujú ho za problémový článok pri rokovaní s lekármi. (Zdroj: TASR - Úrad vlády SR, Topky/Ramon Leško, Maarty)

BRATISLAVA - Posledné mesiace boli v rámci zdravotníctva skutočne komplikované. Situácia nevyzerala vôbec dobre a dokonca hrozilo, že po masívnych výpovediach lekárov po celej krajine nastane núdzový stav. To všetko však zrejme včera večer zvrátila ohlásená dohoda s Lekárskym odborovým zväzom (LOZ), ktorý vedie Peter Visolajský. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) dokonca vyhlásil, že kríza je zažehnaná. Ako je však možné, že počas uplynulých týždňov nebolo možné nájsť prienik, a až teraz, keď minister financií Igor Matovič (OĽaNO) len pár hodín pred dohodou bojkotoval tieto stretnutia, k danej dohode došlo? Túto otázku si s úsmevom na perách kladú viacerí politici, ktorí Matoviča priamo označujú za problém rokovaní a len krátko na to, ako sa stiahol, vraj bolo odrazu všetko reálne a možné.

archívne video

Premiér ohlasuje, že sa ako vláda s odborovým zväzom lekárov dohodli, kríza je vraj odvrátená (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

Matovičov bojkot v sobotu o piatej hodine

Pre poriadok treba povedať, že rokovanie s lekármi nie je niečo, čo by sa riešilo len posledných pár týždňov. Lekári na čele s Visolajským ako predsedom LOZ žiadali lepšie podmienky už začiatkom septembra 2021, teda rok dozadu. Odvtedy pretieklo veľa vody a rokovania, zdalo sa, nikam neviedli.

Ich stálymi účastníkmi boli ľudia z odborového zväzu a premiér Eduard Heger s ministrom financií a lídrom OĽaNO Igorom Matovičom. Ani raz sa však na rokovaniach v tejto zostave k dohode nedostali. Poradilo sa to až včera, avšak Matovič na rokovanie v sobotu už neprišiel. Neskôr večer v dlhom statuse, ktorý obsahoval viacero odsekov, prezradil aj dôvod.

Politici si po úspešnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

Zaspomínal si v ňom na rodinný príbeh s jeho rodičmi, keď mal vraj len 22 rokov a lekár chcel vraj po jeho matke úplatok, aby zoperovali jeho otca. Matovič vo viacerých riadkoch popisoval svoje znechutenie nad týmto konaním a dokonca povedal, že spomínaný lekár je dnes stále aktívny a podporuje LOZ. "Nedokážem sedieť a rokova s ľuďmi, pre ktorých chorý človek v nemocnici je len nástroj na vydieranie pre vlastný prospech. Rokoval som s odborármi cca 40 hodín, viac nebudem. Žalúdok sa mi definitívne prevrátil," kritizoval posledné aktívne chvíle rokovania s LOZ Matovič. Zrejme však už sám čakal, že k dohode po jeho odchode dôjde, keďže očakával podľa vlastných slov aj ústupky zo strany Hegera.

Status bol tak neskutočne dlhý, že jeho dĺžka dokonca pobavila aj známu satirickú stránku Zomri ešte predtým, ako k ohlásenej dohode medzi lekármi a vládou došlo.

 

Nekonečno 👇❤️🐷 startlab.sk/zomrichliev

Posted by Zomri on Saturday, November 26, 2022
 

Nečakaný pokrok (upozornil Ondrej/screen Aktuality.sk) 👇❤️🐷 startlab.sk/zomrichliev

Posted by Zomri on Sunday, November 27, 2022

Dohoda vlády s lekárskym zväzom o deviatej hodine

Čo však bolo pre viacerých politikov a ďalších ľudí úsmevné, bol fakt, že k dohode s lekármi došlo len niekoľko hodín po tom, ako sa Matovič stiahol z rokovaní s LOZ. Jeho status bol zverejnený o 17:00, pričom už počas tohto dňa Matovič na rokovaniach chýbal a o deviatej hodine večer už prišlo k dohode. Tento fakt neušiel ani poslankyni SaS Jane Bittó Cigánikovej a ani jej doteraz prísediacemu kolegovi z parlamentu Mariánovi Viskupičovi (SaS).

 

17.00: Igor Matovič sa nebude zúčastňovať rokovaní s lekármi 21.00 👇

Posted by Janka Bittó Cigániková on Saturday, November 26, 2022
 

Vláda a lekári sa dokázali dohodnúť. Bez Igora Matoviča. Znovu sa potvrdilo, že najväčší problém Slovenska je minister financií.

Posted by Marián Viskupič on Sunday, November 27, 2022

Pozitívne dohodu vnímal aj exminister školstva za SaS Branislav Gröhling, ktorému však tiež neušlo to, že Matovič na rokovaniach absentoval.

 

Vláda a lekári sa dohodli. Bez Igora Matoviča. Opäť sa potvrdilo, že najväčším problémom Slovenska je minister financií.

Posted by Branislav Gröhling - Vzdelanie je budúcnosť krajiny on Saturday, November 26, 2022

A tento fakt rovnako neušiel ani mimoparlamentnej političke, lekárke a podpredsedníčke Hlasu-SD Zuzane Dolinkovej a rovnako ani jej straníckemu šéfovi.

 

Stačilo, aby Matovič odišiel z rokovaní a lekári a vláda sa našťastie dohodli 🤝

Posted by Zuzana Dolinková on Saturday, November 26, 2022
 

Reakcia občana na rokovanie Igora Matoviča s lekárskymi odborármi: “Takto to vyzerá, keď pacient vyjednáva s lekármi.”

Posted by Peter Pellegrini on Sunday, November 27, 2022

 

Viac o téme: DohodaLekáriIgor MatovičLOZPeter VisolajskýBranislav GröhlingEduard HegerZuzana DolinkováJana Bittó CigánikováLekársky odborový zväz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu