Sloní žrádlo: Tak trochu retro pomazánka, jejíž název dává smysl

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
sloni zradlo
Zdroj: Shutterstock

Když jsem byla malá, nechápala jsem, proč se pánská část domácnosti vždycky tolik těšila na sloní žrádlo. Kromě toho, že to nevábně zní, jako dítěti mi pikantní pomazánka nechutnala. Časem jsem jí ale přišla na chuť a dnes je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel.

Je to tak trochu retro recept. Pokaždé, když jsme jeli k tetě do Domažlic, rodiče v autě básnili o tom, jak se těší na její vynikající chlebíčky. Sloní žrádlo bylo v naší rodině zkrátka vždy oblíbené. A když jsem konečně dospěla do věku, kdy pálivá pomazánka začala chutnat i mně, recept jsem se hned naučila.

Ačkoli název není zrovna lákavý, dává vlastně smysl. Je to totiž jídlo jen pro ty, kteří mají tak trochu sloní pusu a dokáží si poradit i s velmi ostrými chutěmi. Z vlastní zkušenosti ale vím, že není pomazánka vhodná jen pro pány, někdy máme i my ženy chuť na něco ostřejšího.

Jako pro slony

Jedna teorie říká, že je pomazánka ostrá, a právě proto se jí říká sloní žrádlo. Druhým důvodem, který je podle mě také pravdivý, je fakt, že je ideální ji připravit na chlebíčky na několik plechů. Zkrátka hostina jako pro slony. Pokud by totiž hostitel udělal jen pár chlebíčků, zaprášilo by se po nich, ani by netušil jak.

Na sloní žrádlo budete potřebovat 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce octa, 3 lžíce plnotučné hořčice, kečup, cukr podle chuti, lžičku mletého chilli, sůl a pepř na dochucení. Z toho všeho po smíchání vznikne marináda, která poslouží jako základ pomazánky.

Dále si připravte 500 gramů měkkého salámu, ideální je třeba gothaj nebo šunkový, jednu větší cibuli, pár kyselých okurek a zhruba 300 gramů majonézy. Salám nastrouhejte nebo nakrájejte na malinké kostičky, okurky a cibuli nakrájejte najemno.

Všechny suroviny smíchejte a přidejte k nim připravenou marinádu. Pomazánka by měla být poměrně hustá, zároveň ale ideální k roztírání na chlebíčky. Při ochutnání by vás měl začít příjemně pálit jazyk.

Nezapomeňte na vajíčko

Sloní žrádlo se podává na chlebíčky z veky. Ta se s ním dá samozřejmě jíst i jen tak bez ničeho, pokud ale chcete chuťové pohárky svých hostů opravdu potěšit, podávejte chlebíčky se šunkou, kyselou okurkou a samozřejmě uvařeným vajíčkem.

Díky tomu jim neshoří pusa hned a budou mít tendenci si přidávat. Chuť vajíčka společně s pomazánkou vytváří dokonalou harmonii. Jakmile si sloní žrádlo poprvé připravíte doma, zamilujete si ho natolik, že jinou pomazánku už nikdy chtít nebudete.

Zdroj: autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články