Skupina H: Portugalsko postoupilo do osmifinále. Fotbalisté Ghany přestříleli na MS Koreu 3:2

foto Utkání skupiny H Jižní Korea - Ghana na fotbalovém MS v katarském Dauhá, 28. listopadu 2022. Mohammed Salisu (uprostřed) z Ghany se raduje ze svého gólu.

Dauhá - Fotbalisté Ghany porazili v druhém utkání na mistrovství světa v Kataru Koreu 3:2. Africký celek se po úvodní prohře 2:3 s Portugalskem vrátil do hry o postup. Naopak Asiaté jsou ve skupině H s jedním bodem poslední, s Uruguayí hráli ve čtvrtek bez branek.

Ghana šla v prvním poločase do dvougólového vedení, ve 24. a 34. minutě se prosadili Mohammedové Salisu a Kudus. Korejci také rychle odpověděli, v 58. a 61. minutě se trefil Čo Ku-song. Nakonec se ale z výhry radovala Ghana díky Kudusovu gólu v 68. minutě. Afričané triumfovali na světovém šampionátu po pěti zápasech a první od roku 2010.

"Byl to emotivní zápas. Korea hrála skvěle, tlačila. Po 20 minutách jsme kontrolovali zápas a dobře kombinovali, ale po změně stran začaly problémy. Mám velkou radost z toho, že naše zaujetí bylo odměněno," citovala agentura SID trenéra Ghany Otta Adda.

Africký tým začal aktivně a z první branky se radoval po necelé půlhodině hry. Jordan Ayew nacentroval do vápna a míč se odrazil k zakončujícímu Salisuovi. Situace se ještě přezkoumávala kvůli možnému hraní rukou, gól ale platil.

Za deset minut Afričané navýšili náskok. Jordan Ayew našel povedeným centrem v šestnáctce Kuduse a ten se hlavou k tyči nemýlil.

Po změně stran mohl zvýšit Lamptey, jenže těsně minul. Místo toho Korea během tří minut vyrovnala díky hlavičkám Čo Ku-songa. Nejprve se opřel do centru střídajícího I Kang-ina a o chvíli později zužitkoval pas Kim Čin-sua.

Nakonec se ale radovali Afričané. Sedm minut po vyrovnání Williamsova přihrávka propadla až k nehlídanému Kudusovi a ten druhým gólem v utkání vystřelil svému mužstvu vítězství.

"Ukázali jsme to samé nasazení jako proti Portugalsku. Kluci byli úžasní," prohlásil Kudus. "Gratuluju týmu k návratu do utkání a k třetímu gólu. Potom jsme zuby nehty bránili, Korea vyvinula velký tlak. Na konci jsme měli trochu štěstí," řekl Addo.

Korea soupeře okamžitě zatlačila, ale vyrovnat přesto nedokázala. Nepomohlo jí ani jedenáctiminutové nastavení, které rozhodčí Anthony Taylor ukončil ve chvíli, kdy měli Korejci zahrávat rohový kop.

To neunesl trenér korejského výběru Paulo Bento a za spílání anglickému sudímu dostal po utkání červenou kartu. Přijde tak o závěrečný páteční duel skupiny proti rodnému Portugalsku, v němž jeho tým musí pro udržení naděje na postup zvítězit.

"Rozhodčí nám sebral šanci a Paulo na to reagoval," řekl k Bentovu vyloučení jeho asistent Sergio Costa. "Příprava na další zápas pro mě nebude snadná, ale snad to dobře dopadne," přidal Bento.

Ghana porazila Koreu ve čtvrtém z posledních pěti vzájemných zápasů. Asijský celek nevyhrál na MS deset z uplynulých jedenácti duelů.

Fotbalisté Portugalska porazili Uruguay 2:0 a postoupili do osmifinále MS

Portugalští fotbalisté navázali na čtvrteční výhru s Ghanou a po vítězství 2:0 nad Uruguayí mají s předstihem zajištěný postup do vyřazovací části mistrovství světa. Vítězný gól vstřelil Bruno Fernandes, jehož střílený centr sice Cristiano Ronaldo netrefil, míč ale přesto skončil v síti. Jihoamerickému týmu se nepodařilo zužitkovat šance a v nastavení přidal Fernandes druhý gól z pokutového kopu.

"Máme dvě výhry, tak jsem si to představoval. A navíc jsme postoupili, takže mám radost dvojnásobnou. Teď chceme vyhrát skupinu," citovala agentura SID portugalského trenéra Ferdnanda Santose.

Portugalským fotbalistům se povedla odveta za poslední vzájemné střetnutí v osmifinále minulého mistrovství světa, ve kterém je Uruguay vyřadila díky dvěma brankám Cavaniho. Jihoamerický tým obdržel branku v základní skupině MS po 519 minutách. Poslední, komu se proti mistrům světa z let 1930 a 1950 podařilo do dnešního dne prosadit, byl anglický fotbalista Wayne Rooney na MS v roce 2014.

Uruguay se utká v pátek s Ghanou a výhra by jí mohla stačit k postupu. Portugalsko se v souběžně hraném utkání střetne s Jižní Koreou, která má po dnešní porážce s africkým účastníkem skupiny H stejně jako jihoamerický celek jeden bod.

V úvodu bylo aktivnější Portugalsko, ale střely Carvalha a Félixe se nevešly mezi tři tyče. Ve 32. minutě mohla jít do vedení Uruguay. Bentancur se od půlící čáry dostal až k velkému vápnu, kde efektní kličkou vyřadil ze hry tři bránící Portugalce, jeho následnou střelu ale se štěstím zneškodnil Costa. Byla to vůbec první střela urugayského výběru na bránu na tomto MS. Těsně před koncem prvního dějství opustil hřiště v slzách zraněný Mendes.

Vítěz Eura 2016 otevřel skóre devět minut po změně stran. Fernandes vyslal z kraje střílený centr, na který si naskočil Ronaldo, a i přes to, že na míč nedosáhl, znepříjemnil situaci Rochetovi natolik, že uruguayský brankář na trajektorii míče už nedokázal včas zareagovat.

V 75. minutě mohlo být vyrovnáno, střela Gómeze ale skončila na pravé tyčce. O tři minuty později měla Uruguay další slibnou příležitost, po standardní situaci se dostal k míči Suárez a z bezprostřední blízkosti zamířil pouze do boční sítě.

"Někdy vám plán vyjde, někdy ne. Snažili jsme se, po přestávce jsme se zlepšili, ale soupeř hrál dobře," uvedl kouč Uruguaye Diego Alonso. "Teď musíme porazit Ghanu. A využijeme k tomu všech dostupných zbraní," dodal.

V závěru utkání vstoupil do hry videorozhodčí, který si všiml Giménezovy hry rukou ve vápně. K nařízené penaltě si stoupl Fernandes, počkal si na pohyb brankáře a s přehledem proměnil. Záložník Manchesteru United vstřelil v posledních jedenácti zápasech Portugalska sedm branek a je nejlepším střelcem národního výběru v roce 2022.

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - skupina H

(Dauhá, Education City):

Korea - Ghana 2:3 (0:2)

Branky: 58. a 61. Čo Ku-song - 34. a 69. Kudus, 24. Salisu. Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn (všichni Angl.) - Kwiatkowski (video, Pol.). ŽK: Čong U-jong I, Kim Jong-kwon - Amartey, Lamptey. ČK: 90.+11 Bento (trenér Koreje). Diváci: 43.983.

Sestavy:

Korea: Kim Sung-kju - Kim Mun-hwan, Kim Min-če (90.+2 Kwon Kjong-won), Kim Jong-kwon, Kim Čin-su - Hwang In-pom, Čong U-jong I (78. Hwang I-čo) - Kwon Čchang-hun (57. I Kang-in), Čong U-jong (46. Na Sang-ho), Son Hung-min - Čo Ku-song. Trenér: Bento.

Ghana: Ati-Zigi - Lamptey (78. Odoi), Amartey, Salisu, Mensah (88. Baba) - Samed, Partey, Kudus (83. Djiku) - A. Ayew (78. Kyereh), Williams, J. Ayew (78. Sulemana). Trenér: Addo.

Portugalsko - Uruguay 2:0 (0:0)

Branky: 54. a 90.+3 z pen. Fernandes. Rozhodčí: Faghaní - Mansúrí, Abolfazlí (všichni Írán) - A. Marrí (video, Katar). ŽK: Neves, Félix, Dias - Bentancur, Olivera. Diváci: 88.668.

Sestavy:

Portugalsko: Costa - Cancelo, Dias, Pepe, Mendes (42. Guerreiro) - Carvalho (82. Palhinha) - B. Silva, Neves (69. Leao) - Fernandes, Ronaldo (82. Ramos), Félix (82. Vitinha). Trenér: Santos.

Uruguay: Rochet - Varela, Giménez, Godín (62. Pellistri), Coates, Olivera (86. Vina) - Valverde, Bentancur, Vecino (62. De Arrascaeta) - Cavani (72. Suárez), Núňez (72. Gómez). Trenér: Alonso.

Tabulka:

1. Portugalsko 2 2 0 0 5:2 6
2. Ghana 2 1 0 1 5:5 3
3. Korea 2 0 1 1 2:3 1
4. Uruguay 2 0 1 1 0:2 1

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď