Fiala věří, že EU je plná andělských bytostí. Je akademik, nemá zkušenosti, rýpl si Čunek

Jiří Čunek v Partii Terezie Tománkové

PARTIE Terezie Tománkové 27.11.2022

S kritikou hned několika posledních vlád a také premiéra Petra Fialy (ODS) přišel kvůli energetické krizi lidovecký senátor Jiří Čunek. Ten v pořadu Partie na CNN Prima NEWS řekl, že Fiala je akademik a má málo reálných zkušeností s tím, jak věci fungují. Další hosté se nemohli shodnout, zda je dobrý nápad, čekat na společné unijní řešení. Negativně se k tomu stavěla nezávislá senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. K unijnímu řešení se naopak kloní Pirátka Adéla Šípová.

Lidovecký senátor Jiří Čunek kritizuje bilionové dluhy vytvořené už za minulých vlád. Podle něj dělaly kabinety hloupé kroky ve snaze zalíbit se voličům. „Každý řeší potichu, aniž by to ostatním sděloval, co udělá pro sebe a své občany, aby to pro ně bylo výhodné. Až pak jdou do vyjednávání v Evropě,“ řekl k současné vládě a hledání unijního postupu Čunek.

Opřel se také do premiéra Fialy, který již téměř půl roku předsedá Evropské radě. „Pan premiér díky tomu, že je akademik a má málo zkušeností v této oblasti, tak příliš věří tomu, že EU je složená z andělských bytostí. A že vždy chtějí dobro pro toho druhého. Mnoho věcí z mého pohledu nezná,“ řekl někdejší ministr pro místní rozvoj Čunek.

S kritickým pohledem na celoevropské řešení přišla i senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. „Každá vláda se stará o své občany a naše vláda své občany bohužel odsunula na úplně poslední kolej.  Vláda zastropovala ceny energií tři měsíce poté, co napřed říkala, že to nikdy neudělá. Pořád se soustředíme na evropské řešení, to je sci-fi. Každý stát řeší to své,“ míní nezávislá senátorka.

Vláda dělá, co může, říká Czernin

Oproti tomu pirátská senátorka Adéla Šípová věří, že Evropská unie se shodne na řešení drahých energií. „Nic jiného nám nezbývá. Musím se zastat naší vlády. Něco se děje. Snaží se dotáhnout dohodu. Maďarsko ji blokuje. Za této situace je to velmi obtížné. Veškerá řešení musí být v souladu s pravidly EU. Nemůžeme dovolit, aby německá pomoc (tamním) firmám zničila český průmysl,“ řekla Šípová.

Vlády se také zastal senátor za TOP 09 a místopředseda horní komory Tomáš Czernin. „Energie byly zastropovány. Když vláda říkala, že je nezastropuje, tak ještě tak vysoké nebyly. Explodovalo to až později, na přelomu srpna a září,“ připomněl Czernin.

Podle něj je mylné si myslet, že vláda nic nedělá. „Bylo přidáno přes 30 miliard na pomoc lidem zasaženým touto krizí. Vláda skutečně dělá, co může,“ dodal.

Celou debatu si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: