MojAndroid

Je známe, že tohtoročné najvyššie smart hodinky konkurenčných spoločnosti Apple a Samsung využívajú zafírové sklo na krytie displeja. Podľa najnovšieho testu odolnosti, na ktorý upozornil portál NotebookCheck, sa ukazuje, že kvalita zafíru na týchto hodinkách sa výrazne líši.

YouTuber porovnal odolnosť zafírového skla smart hodiniek troch výrobcov

O test sa postaral známy YouTuber JerryRigEverything, ktorý väčšinou podrobuje testom odolnosti vlajkové smartfóny. Teraz sa rozhodol pozrieť na odolnosť zafírové skla, ktorým sa pýšia niektoré tohtoročné vlajkové smart hodinky.  Zafírové sklo by malo byť podstatne odolnejšie voči poškrabaniu než bežné tvrdené sklo typu Gorilla Glass.

Samsung Galaxy Watch5 Pro
Samsung Galaxy Watch5 Pro | Zdroj: Tomáš Kanálik

YouTuber preto porovnal odolnosť zafírových sklíčok hodiniek Apple Watch Ultra, Samsung Galaxy Watch5 a Garmin Fenix ​​7 Saphhire Solar . Zatiaľ čo pri bežných tvrdených sklách sa prvé škrabance objavujú pri kontakte s hrotom o tvrdosti 6 podľa Mohsovej tabuľky, pri zafíre by táto hodnota mala byť minimálne 8. Bolo to tak aj v prípade testovaných hodiniek?

Samsung Galaxy Watch5 dopadli lepšie ako konkurencia od Applu. Víťazom je však Garmin Fenix 7

Meraním tepelnej vodivosti pomocou nástroja na overovanie pravosti drahokamov YouTuber najprv overil, že sklíčka všetkých troch produktov zafír  skutočne obsahujú. Zafírové sklíčko na  hodinkách Samsung Galaxy Watch5 a Garmin Fenix 7 sa pri teste následne skutočne poškriabalo až pri hrote tvrdosti 8. V prípade Samsungu bol rozdiel len v tom, že hroty s tvrdosťou 6 a 7 po sklíčku nekĺzali, ale viditeľne drhli.

Horšie však dopadli Apple Watch Ultra. Hroty s tvrdosťou 6 a 7 o sklíčko nielenže drhli, ale navyše na ňom zanechávali stopy. Neboli síce tak viditeľné ako v prípade tvrdených skiel, ale bohužiaľ permanentné. Apple tak evidentne používa rovnaký typ kritizovaného zafíru, ktorý používal aj v minulosti.. Minimálne v tomto aspekte sú hodinky Samsungu lepšie. Najlepšie si podľa YouTubera viedli hodinky Garmin Fenix ​​7, ktoré sa stali aj víťazom testu.

Náš tip
Twitter obnoví overené účty a rozdelí ich podľa troch farieb

 

27.11.2022

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+