Hlavní obsah

Kim Čong-una doprovázela starší dcera. Spekuluje se o jejím nástupnictví

Pchjongjang

Severokorejská tisková agentura KCNA zveřejnila v neděli fotografie z návštěvy vůdce Kim Čong-una u raketových expertů, kteří stáli za vývojem mezikontinentální balistické rakety Hwasong-17. Na všech je s Kimem vidět jeho dcera Ču-e, což vedlo ke spekulacím, zda se jí nezačala umetat cesta k nástupnictví.

Foto: KCNA, Reuters

Kim Čong-un se svou dcerou před lidmi zapojenými do vývoje severokorejské rakety Hwasong 17

Článek

„Když generální tajemník přišel na foto session se svou nejmilovanější dcerou, všichni účastníci začali křičet: Hurá!“ uvedla KCNA.

Jméno dítěte nebylo uvedeno, ale předpokládá se, že jde o Ču-e, dívku, jejíž věk se odhaduje na deset až třináct let. Její existenci a jméno poprvé zmínil americký basketbalista Dennis Rodman, když navštívil v Pchjongjangu Kima, který je velkým fandou košíkové.

Podle jihokorejské tajné služby má Kim ještě chlapce narozeného kolem roku 2010 a dívku narozenou kolem roku 2017.

Dívka se na veřejnosti objevila už minulý víkend, když spolu s otcem přihlížela testu rakety Hwasong-17, ten byl proveden 18. listopadu. Návštěva Ču-e na raketové střelnici byla prvním důkazem o její existenci.

Kim Čong-un světu ukázal dceru. Vzal ji na test balistické střely

Zahraniční

Protože státní tisková agentura KCNA označila dívku jako nejmilovanější a skvělé dítě, vyvolalo to spekulace, že Kim připravuje cestu pro budoucí předání moci.

Navíc předchozí severokorejští vůdci své děti nebrali na významné akce, dokud nebyly označeny za oficiální následníky, zmínila expertka na severokorejskou propagandu Rachel Minyoung Leeová.

Opět to také umocnilo spekulace, že by Kim skutečně mohl být nemocen. Leeová se ale domnívá, že může jít o snahu prezentovat Kima jako přístupnějšího, lidštějšího vůdce, který dbá na rodinu. Ukazuje to i zapojení jeho sestry do politiky.

Je otázkou, jak by KLDR – a zejména její mocná armáda – přijala, kdyby měla v čele země stát žena, protože severokorejská společnost je velmi maskulinní.

Severokorejská média při té příležitosti zveřejnila fotografie, kde je vidět, že Kima na návštěvě vojáků a expertů doprovázela jeho nejstarší dcera.

Kim chce nejmohutnější jaderné síly na světě, raketa dostala metál

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám