Jede to dál. Do fotbalové „kauzy“ ČT vstoupila Witowská

27.11.2022 19:40 | Ze sítí

Sportovní moderátor Pavel Čapek i Česká televize schytávají v posledních dnech od mnohých aktivistů, novinářů a internetových diskutérů silnou kritiku za to, jak se Čapek vyjádřil k názoru jedné z divaček k utkání mezi Kamerunem a Švýcarskem během fotbalového mistrovství světa v Kataru. „Česko, země příběhů o nekonečném šovinismu,“ vypálila exmoderátorka ČT Linda Bartošová kvůli Čapkově „pochválení“ divačky, že šlo o „na ženu velmi kvalitní hodnocení“ fotbalu. Moderátorka Světlana Witowská však se svou bývalou kolegyní nesouhlasila. Kritika podle ní „není fér“.

Jede to dál. Do fotbalové „kauzy“ ČT vstoupila Witowská
Foto: Repro ČT Sport
Popisek: Sportovní komentátor Pavel Čapek

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí
Silnou kritiku na sociálních sítích od některých diskutujících a aktivistů si Čapek vysloužil za vstup, v němž odpovídá na hodnocení divačky k fotbalovému utkání. Divačka se v živém vstupu do vysílání sportovního kanálu České televize vyjadřovala ke svým pocitům z dosavadních výkonů fotbalistů v Kataru, po čemž se jí Čapek dotazoval, zdali viděla i utkání Švýcarska s Kamerunem.

„Utkání se mi líbilo. Já jsem koukala až na druhou půlku, ale přišlo mi to jako docela dobrý fotbal. Už tam byly asi i lepší, ale špatný fotbal to nebyl,“ zhodnotila divačka, že nešlo o úplně špatný zápas.

Čapek s jejím hodnocením evidentně souhlasil, pro příznivkyni fotbalu však utrousil pochvalu, která mnohé aktivisty nadzvedla ze židle. „No, to… na ženu velmi kvalitní hodnocení, musím vás pochválit,“ zaznělo od něj a pokračoval v dotazech na šestnáctiletou sportovní divačku směrem k jejímu favorizovanému družstvu.

Po tomto jeho „pochválení“ divačky se na sociálních sítích spustila vlna kritiky, která dost přebila ostatní dění ve sportovním světě i samotný výstup ze šampionátu, o němž veřejnoprávní televize před týdnem psala, že půjde o „fotbalový vrchol v České televizi“.

Kolem mistrovství světa v Kataru tak náhle české sociální sítě přestaly řešit jiné kontroverze spojené například s tamními právy homosexuálů či právy žen a bývalá moderátorka České televize Linda Bartošová přišla s rázným zhodnocením situace v naší zemi.

„Česko, země příběhů o nekonečném šovinismu a paternalismu,“ má jasno moderátorka.

Šéfkomentátor sportovní redakce České televize se následně za svého kolegu jal omlouvat. „Špatná věta, omlouváme se,“ uveřejnil.

Zároveň se však ohradil proti urážkám směrem k Čapkovi s tím, že je „zkušený a dobrý televizní žurnalista“.

„Nebylo to míněno zle, tento typ komplimentu prostě má nevhodný podtext. Stát by se to nemělo ani v jiném, byť regionálním médiu. Ale v živém vysílání už padlo leccos,“ vysvětlil také jedné z rozhořčených divaček.

Do ČT se však stačil strefit i novinář Tomáš Jirsa a během skandálu připomenul volání po zvedání koncesionářských poplatků slovy: „Na Čapouna dobrý. Koncesionářské poplatky nezvedat!“

Komentátor Petr Honzejk pak nastínil, jak by Čapkova „pochvala“ k divačce vypadala na mistrovství světa v ženském fotbale. „Dovolá se Čapek do studia MS ve fotbale žen, kde sedí čtyři ženy. A komentátorka povídá:…“ nastínil.

Proti názoru Bartošové o Česku coby „zemi příběhů o nekonečném šovinismu“ a výpadům směrem k Čapkovi se však postavila jiná z exmoderátorek ČT.

„Jak jsem měla možnost osobně poznat komentátora Pavla Čapka, tak slova ‚na ženu dobrý názor‘ nemyslel zle, ale spíš jako uznání pro divačku, která měla dobrý komentář k většinově mužskému sportu. Dělat z něj šovinistu podle mě není fér. Píšu to s vědomím, že dostanu bídu,“ postavila se za Čapka Světlana Witowská.

„No, on ten komentář stál dost za prd. A tím pádem říct ‚na ženskou dobrý‘ fakt není pochvala, ale spíš to, co pojmenovala Linda Bartošová. Jakkoli to bylo od pana Čapka spíš podvědomé než záměrné,“ stál si však za svým Honzejk.

To donutilo vložit se do diskuse i diplomata a partnera Witowské Petra Koláře. „Asi jsem opravdu z jiné planety. Když jsem měl malé děti a kamarádky mě chválily, že na chlapa se o ně umím postarat fakt dobře, a dokonce i přebaluju, tak mi to lichotilo. Bral jsem to jako pochvalu,“ odvětil novináři Kolář.

A twitterový komentátor Marek Vondrák se namísto do Čapka pustil napřímo do moderátorky Bartošové. „Jestli je fakt někdo tupá feministická slepice, tak je to Pinda Bartošová,“ ohodnotil se slovy, že si Bartošová „zjevně řeší nějaké svoje komplexy“.

„Vzpomínám si na pochvalu při ‚bodování‘ na škole v přírodě – ‚na kluky tu máte VZORNÝ POŘÁDEK‘ – měl bych učitelky obvinit z šovinismu?“ tázal se následně po vzoru Lindy Bartošové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…