Nová aerolinie Fly Atlantic chce létat ze Severního Irska do Severní Ameriky

27.11.2022 - Evropa



Nová severoirská nízkonákladová společnost Fly Atlantic představila tento týden v Belfastu své plány. Ty upřesňují prvotní informace o novém dopravci, které jsme přinesli v samostatném článku v polovině října.

Fly Atlantic plánuje zahájit provoz v letní sezóně 2024. Společnost chce vyplnit mezeru na trhu, kdy v současnosti neexistují přímé pravidelné lety z Belfastu do Severní Ameriky. Zároveň hodlá provozovat linky do evropských měst, které by nabízely cestujícím možnost přestupu na transatlantické lety.

Vizualizace Airbus A321neo v livery Fly Atlantic (foto: Fly Atlantic)

V čele Fly Atlantic stojí Andrew Pyne, který má více než 40 let zkušenosti v oboru letecké dopravy a dosud působil například u leteckých společností British Airways, Viva Macau, VietJet Air, Cobalt Air, WOW Air, TUS Airways a Channel Airways.

„Naší vizí je Belfast jako silný letecký uzel spojující Evropu a Severní Ameriku,“ uvedl Andrew Pyne. „Absence přímých transatlantických letů byla jednoznačně překážkou ekonomického rozvoje a rozvoje cestovního ruchu v Severním Irsku. Nyní to chceme napravit. Tento projekt může změnit pravidla hry,“ dodal Pyne.

Letiště Belfast International bylo podle Pyneho vybráno po pečlivém prozkoumání možností dalších letišť ve Velké Británii a Irsku. Flotila Fly Atlantic se má při zahájení provozu skládat ze šesti letadel. Jako možné typy letadel jsou zvažovány Airbusy A321neo a Boeingy 737 MAX.

Cílem Fly Atlantic je létat do 35 destinací. Do roku 2030 chce mít nová aerolinie okolo tisícovky zaměstnanců. Belfast by se tak měl dostat do konkurence s irským Dublinem, odkud provozuje transatlantické spoje Aer Lingus, ale také s islandským Keflavíkem, kde model hubu mezi Severní Amerikou a Evropou provozují společnosti Icelandair a Play.

Předchozí pokusy provozovat transatlantické linky z Belfastu nicméně selhaly. V roce 2009 zkusila britská společnost Flyglobespan nabídnou linky ze severoirské metropole do Orlanda a Toronta. V roce 2016 se pokusily United Airlines rozlétat linku Newark - Belfast a o dva roky později přišel pokus nízkonákladové aerolinie Norwegian létat z Belfastu na malá letiště Stewart International a Providence na východním pobřeží Spojených států.

Témata