Aleš Pytlík byl hostem Jany Machové v podcastu ČESKÉSTAVBY.cz (Foto: Jana Machová) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Co vše ovlivňuje náš spánek? A která poloha je zdravotně nejvíce vyhovující? Může výběr správné matrace, ložního povlečení či polštáře ovlivnit kvalitu našeho spánku a na co si dát při výběru pozor? Na to jsme se ptali v dalším díle našeho podcastu.

V patnáctém díle našeho podcastu jsme se nevěnovali stavbě ani zahrádkářství, ale spánku. Je to extrémně důležitá součást našich životů a v našich domovech, respektive ložnicích, bychom mu měli věnovat náležitou pozornost. Pozvání Jany Machové přijal Aleš Pytlík ze společnosti Materasso, který mluvil o tom, co spánek ovlivňuje, jak ho vylepšit, jaké matrace, polštáře nebo povlečení zvolit. A dovolíme si tvrdit, že díky jeho radám budete spát lépe. Celý podcast si můžete poslechnout zde nebo přímo pod tímto odstavcem.
 

Jaká je ideální teplota v ložnici pro spánek?

V odborné literatuře se uvádí, že ideální teplota by se měla pohybovat mezi 17 a 21 °C. To je samozřejmě velmi individuální, teplotu jinak vnímají ženy a jinak muži, ale uvedené rozmezí platí.

A co dělat, když optimální teploty nemohu dosáhnout? Např. v létě, když nemám klimatizaci?

Pokud je vrcholné léto a vy nemáte klimatizaci, doporučil bych přes den příliš nevětrat, tedy nepouštět si dovnitř horký vzduch. Okna otevřete až večer nebo v noci, kdy se venkovní vzduch trochu ochladí. 

Jak reagujeme ve spánku na příliš horké nebo příliš studené prostředí?

Reagujeme například tím, že se probouzíme, otáčíme, odkopáváme přikrývku, nebo naopak se choulíme chladem. To vše nám kazí klidný spánek . Součástí řešení je kromě teploty v místnosti také povlečení (existuje chladivé) a přikrývka. Tu bychom měli mít odlišnou na léto a na zimu.

Aleš Pytlík s námi mluvil o zdravém spaní (Foto: Jana Machová)
Aleš Pytlík s námi mluvil o zdravém spaní (Foto: Jana Machová)

Je důležitá jen teplota, nebo existují další faktory ovlivňující spánek?

Je jich celá řada. Svou roli hraje například nepřiměřená vlhkost v místnosti, která pak zapříčiňuje nadměrné pocení ve spánku. V noci nás ruší nadměrný hluk, ať už je z ulice, nebo hluk televizoru. Zásadní roli hraje i světlo, zejména to modré. Během spánku je vhodné místnost zatemnit a zamezit průniku například pouličního osvětlení. 

Jak je to s časy usínání? Kdy je nejlepší jít spát?

Nejlepší je dodržovat pravidelný spánkový rytmus. Ideální doba spánku je cca 7 hodin denně. Usínat bychom měli v pravidelnou hodinu a to samé platí i o vstávání. 

Přispat si o víkendu není zcela vhodné, protože si svůj rytmus rozhodíme a pak nám trvá i několik dní, než do něj zpátky nastoupíme. Takže časy vstávání a usínání bychom měli dodržovat i přes víkend.

A co alkohol a spánek? Nebo kofein a spánek? Jak to jde dohromady?

Kofein stimuluje, proto bychom jej cca 4 hodiny před spaním vůbec neměli konzumovat. S alkoholem je to složitější, protože po alkoholu se snáze usíná. Jenže právě alkohol negativně ovlivňuje kvalitu spánku, který není tak hluboký, a snadno se budíme. Takže dávat si panáka na spaní není dobrý nápad.

Jak moc ovlivňuje spánek poloha, ve které spíme? A jaká je vlastně nejčastější poloha ve které lidé spí?

Nejpřirozenější je spát na zádech. Jako druhá doporučovaná se uvádí poloha na boku. Naopak spaní na břiše není vhodné. Má negativní vliv na zakřivení páteře, při spánku na břiše vyvíjíme nepřiměřený tlak na vnitřní orgány. 

Spaní na břiše není zrovna ideální (Foto: Vladislav Muslakov/Unsplash)
Spaní na břiše není zrovna ideální (Foto: Vladislav Muslakov/Unsplash)

U spaní na zádech je člověk náchylný k chrápání. Jak to řešit?

Chrápání se dá co jisté míry zamezit. Zde je možná vhodnější naučit se spát na boku. Chrápání se dá zmírnit také použitím anatomického polštáře (ten se jinak používá hlavně proto, aby nastavil správné držení krční páteře při spaní na boku).

Můžeme nějak zjistit, že spíme ve špatné poloze?

Pokud vás nebolí záda a krční páteř, pravděpodobně vám vaše spací poloha vyhovuje a zřejmě pro ni máte doma vhodnou matraci. 

Co ale vidíme například v prodejnách matrací, jsou lidé, kteří si při zkoušení nové matrace lehají do zvláštní polohy, která vznikla pravděpodobně tím, že mají doma matraci nevyhovující. A právě tou krkolomnou, bolestivou a nezdravou polohou se na ni adaptovali. Jde třeba o polohu napůl na boku a napůl na břiše, nebo připomínající stabilizovanou polohu z kurzu první pomoci.  

Káva před spaním? To není dobrý nápad! (Foto: Cristi Ursea/Unsplash)
Káva před spaním? To není dobrý nápad! (Foto: Cristi Ursea/Unsplash)

Existuje nějaké doporučení, jakou tuhost matrace používat na základě toho, v jaké poloze spím?

Člověk by neměl kopírovat matraci, ale matrace člověka. Obecně lze říct, že pokud spíme na zádech, může být matrace tvrdší, protože touto polohou nejlépe rozkládáme váhu těla. Pro spánek na boku se hodí matrace tvárnější, která ustoupí ramenům a kyčlím.

Co ještě v podcastu zaznělo:

  • Jak vybrat správný polštář?
  • Jak je to se spánkem u různých věkových kategorií? Co třeba děti, jak jim pomoci usnout a dobře se vyspat? 
  • Na co si dát pozor při výběru matrace?
  • Jaké jsou tedy typy matrací na trhu a jak se v nich vyznat? 
  • Jak správně vybrat rošt a jak ho správně s matrací zkombinovat? 
  • Jak často za život měnit matraci? Kdy  poznám, že matrace už je proleželá?
  • Jak prodloužit životnost matrací?

Nezapomeňte si také poslechnout ostatní díly našeho Podcastu o stavbě, zahradě a bydlení. Jako hosty si zveme odborníky a profesionály na stavby, zahradu a vše, co se točí kolem bydlení.

Všechny díly najdete také na populárních platformách: 

Spotify
Google Podcasts 
Apple Podcasts