Chlupáči, 28. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Architektura krajiny je dnes důležitým oborem ve všech moderních zemích. Na prostředí, ve kterém žijeme, klademe vysoké nároky, a nejen proto si přírodu člověk již staletí přetváří ke své spokojenosti. Ovšem jeden architekt ze zvířecí říše má často na podobu vodních toků v krajině jiný názor... Už víte, o koho se jedná?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Řeky a potoky jsou přirozené vodní toky vznikající letitou erozí, a proto jsou plynulou součástí krajiny, tedy alespoň v místech mimo zásah člověka a obydlených oblastí. Bobři si přizpůsobují vodní toky ke svojí představě. Na řece upravené bobry většinou stačí malé zvýšení vodní hladiny a dojde k lokálním povodním. Takové povodně by byly nesporně pro přírodu přínosné, ale pouze v krajinách bez člověka, jeho hospodaření, pozemků a obydlí. Z nevinného bobra se tak v očích lidí může stát viník katastrofy. Pojďme se na něj podívat i z jiných úhlů!

Bobři v práci

Bobr

Svojí usilovnou prací bobři staví vlastní hráze často v místech rychlejšího toku, také s oblibou narušují protipovodňové prvky či rybniční hráze. Práce bobrů tak nebývá oceňována, ale naopak ho někteří hospodáři považují za škodnou. Je tomu tak také proto, že se staví lidská obydlí i v povodňových oblastech a hospodaří se na rozlehlých lánech, které v dřívějších dobách bývaly zaplavovány. U nás je však bobr chráněný zákonem, dokonce jako silně ohrožený druh. Poškození majitelé dřevin, plodin, či pozemků často žádají o povolení k odstřelu, jsou ale odkázání na žádost o náhradu škody a jsou nuceni vyčkat alespoň na zmírnění újmy finanční náhradou. Bobři tak mají šanci se po letech do naší přírody vrátit.

Bobří svačina

Bobr

Jedním z důvodů, proč tento největší český hlodavec zasahuje do porostů v blízkosti řek, je fakt, že se z velké části živý lýkem a větvičkami zejména vodomilných stromů, jako jsou vrby. Tvrdé dřeviny tak používá spíše pouze jako stavební materiál a jejich likvidací vytváří prostor pro další vrby, jilmy či topoly. Poněkud tvrdou prací s nejistým výsledkem se tak podílí na obstarání potravy, což není vůbec nejednoduché. V letních měsících si bobr rád pochutná i na různých bylinách.

Velký chlupáč

Bobr

Tento aktivní pracant, který se dožívá velice vysokého věku (až 35 let), je nezaměnitelný díky svému ikonickému vzhledu. Poznáte jej podle placatého neosrstěného ocasu, huňatého kožíšku a velkých žlutých zoubků. Jedná se o velkého hlodavce, který může vážit až 30 kilogramů. Bobr evropský je výborným plavcem, což je mu umožněno díky blanám mezi prsty a nozdrám, které se při ponoru uzavírají. Pod vodou vydrží bobr i více než čtvrt hodiny. Je to zkrátka šikula s neobyčejně hustým kožíškem!

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock