Hlavní obsah

Druhé kolo nemá jisté Babiš ani Pavel, podpora Nerudové roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další z modelů k prezidentským volbám ukázal, že o postup do druhého kola může být sveden vyrovnaný souboj. Do souboje mezi Andrejem Babišem a Petrem Pavlem se stále silněji zapojuje i Danuše Nerudová.

Reklama

Článek

Průzkumy pro první kolo volby dlouhodobě ukazovaly hegemonii dvou - Babiše s Pavlem, kteří se přetahovali o první místo.

Ještě v září agentura Median predikovala Pavlovi v prvním kole podporu 24 procent a Babišovi o půl procentního bodu méně. Nerudová tehdy měla podporu 10 procent dotázaných.

Její posilování naznačil již říjnový model agentury Ipsos, v němž měl Pavel podporu 27,9 procenta a Babiš 23,3 procenta. Nerudová na třetím místě tehdy oslovila 16,9 procenta lidí.

Politologové: Nebýt přímé volby, Pavel, Nerudová ani Babiš by neměli na Hrad šanci

Prezidentské volby

Od té doby pokračuje přetahovaná Babiše s Pavlem, která nabrala na obrátkách poté, co prvně jmenovaný potvrdil, že se do bitvy o Hrad zapojí.

Aktuální model agentur Data Collect a Kantar pro Českou televizi, který čerpá z dat sesbíraných v druhé polovině listopadu, favorizuje v prvním kolem Babiše s 27 procenty před Pavlem, který o půl procentního bodu zaostává. Nerudové již přisuzuje podporu 23,5 procenta.

Ačkoliv se jedná o data různých agentur, trend u Nerudové je v tomto případě zřejmý. Další vývoj bude záviset mimo jiné na tom, kam se přesunou voliči uchazečů, které ministerstvo vnitra odmítlo kvůli nesplnění podmínek registrovat.

Debaty a kauzy

Nerozhodnutým voličům mohou při výběru napovědět i debaty kandidátů, kterých se se například Babiš minimálně v letošním roce nehodlá účastnit. Změny voličské přízně mohou být způsobeny i kauzami, které se kolem jednotlivých kandidátů objevují. To může hrát roli i kvůli tomu, že Nerudová a Pavel podle odborníků oslovují podobný voličský elektorát.

Všechny zmiňované průzkumy operují s  modely pro první kolo. Pokud žádný z uchazečů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, což je velmi pravděpodobné, bude se konat druhé kolo, kde budou jednak přelivy voličů a jejich ochota jít k volbám a rovněž přijatelnost kandidátů rozhodujícími faktory.

Wintr: Soud může někoho z vyřazených vrátit do hry

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám