Obcházení sankcí proti Rusku je na seznamu evropských zločinů, rozhodla Rada EU

Kyjev (28. 11. 2022)

Kyjev (28. 11. 2022) Zdroj: Reuters

Vyšhorod (24. 11. 2022)
Vyšhorod (24. 11. 2022)
Vyšhorod (24. 11. 2022)
4
Fotogalerie

Státy Evropské unie ve snaze zlepšit účinnost unijních sankcí proti ruskému režimu zařadily jejich obcházení na seznam evropských zločinů. Oznámila to Rada EU. Krok může v budoucnu otevřít cestu k zabavování majetku ruských bank či oligarchů, k němuž vyzývají některé evropské země. EU se však nejprve musí shodnout na podrobných pravidlech stanovujících konkrétní provinění a možné tresty.

Evropský blok od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu přijal bezprecedentní sérii sankcí, které mají ochromit fungování ruské ekonomiky a omezit režimu prezidenta Vladimira Putina příjmy k financování válečného tažení. Moskva se však snaží postihy obcházet, což jejich dopad v řadě případů snižuje. Unie se proto od května dohadovala na společném postupu proti porušování sankcí.

"Dnešní rozhodnutí je zásadním nástrojem, jak zajistit, aby byly znemožněny všechny pokusy o obcházení těchto opatření," uvedl za české předsednictví ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Například porušování zbrojního embarga nebo zákazu některých dovozů z Ruska dosud nepovažovaly všechny země za trestné činy, některé je braly pouze jako správní delikt. Nová úprava má zajistit jednotný přístup všech států.

Video placeholde
Fiala po návratu z Ukrajiny: Jsou tam otevřené dveře a velké příležitosti • ČTK / Blesk Zprávy

Zejména země východního křídla EU již od jara navrhují, aby unie zabavovala majetek ruských oligarchů a využila jej k financování ekonomické pomoci Ukrajině a její poválečné obnovy. Členské státy zatím mohou majetek lidí či subjektů figurujících na sankčních seznamech zmrazit, nikoli jej konfiskovat.

K tomu se nejprve musí státy s Evropským parlamentem shodnout na směrnici, která stanoví konkrétní postihy za obcházení sankcí a teoreticky umožní i zabavovat majetek. Právní experti přitom upozorňují, že ani poté nebude jednoduché jmění oligarchů či bankovních ústavů konfiskovat a budou hrozit dlouholeté právní spory.