Síkela požádal Brusel o 26 miliard z plánu obnovy. Komise teď prověří střet zájmů i evidenci majitelů

První žádost o výplatu peněz z balíku zhruba 190 miliard z Národního plánu obnovy podalo ministerstvo průmyslu a obchodu minulý pátek. Serveru iROZHLAS.cz to sdělil David Hluštík z tiskového odboru resortu. Evropská komise teď prověří, zda české úřady splnily 37 „požadavků“ Bruselu. Kontrolovat bude třeba novelu evidence skutečných majitelů, kterou Česko na rychlo novelizovalo letos v létě, ale také předcházení střetu zájmů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jozef Síkela

Jozef Síkela | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Pokud Evropská komise vyhodnotí splnění 37 dílčích milníků a cílů kladně, obdrží Česko 1 066 888 563 eur (zhruba 26 miliard korun dle aktuálního kurzu),“ popsal pro iROZHLAS.cz Hluštík. 

Po stopách zvratu kolem rejstříku majitelů: Češi chtěli komisi uchlácholit, pak z Bruselu přijela delegace

Číst článek

Národní plán obnovy je podkladem pro čerpání peněz z mimořádných evropských fondů, které vytvořila Evropská unie k ekonomickému zotavení členských států po pandemii covidu-19. Česko může získat až 179 miliard korun. Musí ale splnit velké množství takzvaných milníků a cílů.

K tomu, aby dostalo z Bruselu první požadovanou splátku, muselo splnit celkem 37 požadavků. Bylo mezi nimi třeba schválení stavebního zákona, zákona o soudech a soudcích, zvýšení počtu přejezdů s větší úrovní bezpečnosti nebo schválení Národního onkologického plánu.

Další body se týkají předcházení střetu zájmů a skutečného vlastnictví. Jejich úpravu si přitom Evropská komise u Česka vyžádala jako u jediné země Unie, jak si můžete přečíst ZDE

Problémový střet zájmů

Právě s prevencí střetu mělo v minulosti problém zvláště ministerstvo průmyslu a obchodu. Evropská komise jeho systém kontroly opakovaně kritizovala. A to během auditu ke střetu zájmů, který se zaměřil v roce 2019 na osobu tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) a dotace pro Agrofert.

Plán obnovy odsouhlasili ministři financí zemí unie. Česko tak může od září čerpat zálohy ze 180 miliard

Číst článek

Resort průmyslu rozděluje unijní peníze v rámci operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a nyní má na starosti právě Národní plán obnovy. Kritika úřadu, který tehdy vedl ministr za ANO Karel Havlíček a nyní Jozef Síkela (za STAN), se v dopisech Evropské komise objevovala opakovaně. Nyní je ale audit uzavřený a předcházení střetu by mělo být funkční.

Pod drobnohled Evropské komise se nyní dostane také aktuální podoba evidence skutečných majitelů, nástroje, který má pomoci státu kontrolovat skutečné vlastnictví firem. V rámci ní totiž české úřady zavedly do tuzemské legislativy unijní směrnici proti praní špinavých peněz.

Jenže na první pokus se jim to nepovedlo a před rokem jim to Brusel velmi důrazně vytkl, a dokonce kvůli tomu s Českem zahájil takzvané řízení o nesplnění povinnosti. O něm si můžete přečíst ZDE. 

A ačkoliv ministerstvo spravedlnosti nejdříve trvalo na tom, že český zákon je v pořádku, letos v průběhu léta jej nakonec urychleně novelizovalo. A to právě kvůli čerpání peněz z Národního plánu obnovy. Pokud by Evropské komisi nevyhovělo, peníze by nemuselo dostat.

Ačkoliv zákon by měl být nyní v pořádku a Evropská komise o tom byla v září informovaná, řízení dál běží. „Dosud nebylo ukončeno. Nejde o nic nestandardního, Komisi běžně trvá několik měsíců, než situaci vyhodnotí a rozhodne o ukončení řízení,“ uvedla pro iROZHLAS.cz mluvčí resortu zahraničí Mariana Wernerová. 

Teď bude ministerstvo průmyslu a obchodu čekat do konce ledna na vyhodnocení Bruselu, zda je všech 37 milníků a cílů v pořádku a zda peníze dostane. „Nyní má Komise dvouměsíční lhůtu na posouzení žádosti,“ dodal Hluštík. 

Tereza Čemusová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme