Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Konec tanků se nekoná. Jak se je Rusové nakonec naučili používat

Tanky ruské armády při cvičení v Podmoskevské oblasti, únor 2022. Foto: ruské ministerstvo obrany, mil.ru
Tanky ruské armády při cvičení v Podmoskevské oblasti, únor 2022. Foto: ruské ministerstvo obrany, mil.ru
  • Ukrajinský důstojník popisuje, jak ruská armáda začala používat tanky.
  • Bachmut – utrpení ukrajinských obránců pokračuje.
  • Rusové útočí na několika místech Donbasu.
  • Ztráty ruské techniky překročily důležitý milník.
  • Mapa dne – ruské obranné pozice na levém břehu Dněpru, boje u Bachmutu.
  • Videa dne – útrapy zákopového života na Donbasu; autentické pohledy z kokpitů vrtulníku; jak vypadá zničená rozvodna elektřiny po ruském útoku.

Přinášíme komentářové shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z neděle 28. listopadu. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Ukrajinský důstojník popisuje, jak ruská armáda začala používat tanky. Rusové od 24. února prokazatelně ztratili 1520 tanků, Ukrajinci 374. Od začátku války se neustále opakují úvahy, že nekončící masakr tohoto druhu těžké techniky v podstatě znamená jeho konec. Většina vojáků ale tvrzení o konci tanku jako účinné zbraně odmítá.

Jako poslední se do debaty svými postřehy zapojil ukrajinský důstojník, který píše anonymně pod pseudonymem. Jeho názory propagoval australský generál Mick Ryan jako podnětné. Díky tomu máme záruku, že se nejedná o neinformované bludy.

Co tedy ukrajinský důstojník říká? Začíná dnes již známým konstatováním, že Rusové zpackali začátek invaze. Svoji techniku nepoužívali správně a výsledkem byly masivní ztráty všeho, včetně tanků. Důstojník však upozorňuje, že je chyba považovat to za argument proti tankům jako takovým, protože „situace se od té doby dramaticky změnila“.

Ukrajinec připouští, že v jiných vojenských doktrínách, například v americké, postavené na vzdušné převaze, mohou být závěry jiné, ale na ukrajinském bojišti jsou následující:

Zaprvé, Rusové

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější