1994: Smrt kvůli vlastňáku. Kolumbijský fanoušek po turnaji zastřelil fotbalistu Escobara

Krátce po světovém šampionátu 1994 v USA zastřelil frustrovaný kolumbijský fanoušek fotbalistu Andrése Escobara. Za to, že si dal vlastní gól. Kolumbijci vypadli už ze skupiny, na turnaj přitom odjížděli jako jeden z favoritů šampionátu.

Tento článek je více než rok starý.

Medellín (Kolumbie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrés Escobar byl zastřelen v červenci 1994

Andrés Escobar byl zastřelen v červenci 1994 | Foto: Repro YouTube

Na mistrovství světa Kolumbijci prohráli své první dva skupinové duely – s Rumunskem 1:3 a s domácími Spojenými státy 1:2. Už před třetím zápasem tak věděli, že na turnaji končí, a vítězství 2:0 nad Švýcary nic neřešilo.

Skandály světových šampionátů

Bez kontroverze není fotbalového mistrovství. Server iROZHLAS.cz připomíná v seriálu všechny proběhlé světové fotbalové šampionáty přes události, které mnohdy zastínily klíčové branky i celková vítězství. Další díly najdete ZDE.

Právě v utkání s Američany si Escobar nešťastně vstřelil vlastní gól, kterým rozhodl o rychlém turnajovém konci ambiciózních Kolumbijců.

Už před utkáním se Spojenými státy přitom jihoameričtí hráči cítili obrovský tlak. Po prohraném zápase s Rumunskem totiž mužstvu vyhrožovali mafiáni obchodující s narkotiky, kteří na kolumbijské vítězství údajně vsadili miliony dolarů.

Výhrůžky pak ovlivnily i výkony reprezentantů na hřišti, jak později v televizním dokumentu přiznal tehdejší slavný útočník Faustino Asprilla.

„Byl jsem připravený odehrát dobrý zápas. Ale když jsem viděl brečící trenéry, tak první věc, co jsem před odchodem na stadion udělal, bylo, že jsem zavolal domů. Chtěl jsem vědět, že jsou v pořádku, a říct jim, aby se ukryli, kdyby se cokoliv stalo. Když jsme pak šli na hřiště, tak jsme věděli, že můžou být nějaké problémy, když nevyhrajeme. A že nás klidně můžou zabít.“

1990: Rijkaard naplival Völlerovi do kudrlin. Aférou vyvrcholila nevraživost mezi Němci a Nizozemci

Číst článek

To se po turnaji skutečně stalo. Andrése Escobara frustrovaný fanoušek zastřelil krátce po návratu z neúspěšného šampionátu. Jedna z verzí Escobarovy vraždy je spojena právě s mafií, která nechala autora vlastního gólu odpravit.

Tato teorie se ale nikdy nepotvrdila a většina fanoušků vraždu fotbalového reprezentanta odsoudila. S autorem osudového vlastního gólu se pak na pohřeb přišlo rozloučit přes 100 tisíc lidí.

„Vždycky když si na něj vzpomeneme, tak brečíme. Protože to byl báječný hráč a výjimečná osobnost. Nikdo si nechce dát vlastní gól. A nikomu to nedává právo vzít mu za to život,“ vzpomínal na Andrése Escobara před lety ve videu mezinárodní fotbalové federace FIFA jeden z kolumbijských fanoušků.

Celý turnaj nakonec ovládla počtvrté v historii Brazílie, tentokrát vedená fenomenálním Romáriem, která ve finále porazila v penaltovém rozstřelu Itálii Roberta Baggia.

Na turnaji zcela vyhořela Argentina, když ji zkraje pavouku vyřadili Rumuni. Čtvrtý světový šampionát v kariéře nedopadl dobře ani pro Diega Maradonu, který byl z turnaje vyloučen pro dopingový nález, měl pozitivní test na efedrin. Dokonce byl odveden přímo ze hřiště.

Jakub Grim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme