Shell posílí v oblasti bioplynu, za miliardy dolarů koupí dánského výrobce Nature Energy Biogas

Logo ropné společnosti Shell

Logo ropné společnosti Shell Zdroj: ČTK / AP / Kirsty Wigglesworth

Logo ropné společnosti Shell
2
Fotogalerie

Společnost Shell koupí za téměř dvě miliardy dolarů (47 miliard korun) dánského výrobce bioplynu Nature Energy Biogas. Akvizice posílí snahy Shellu o odklon od těžby ropy a zemního plynu. Shell se podle svého sdělení stane díky transakci největším producentem biometanu v Evropě. K podobnému kroku jako Shell se v letošním roce odhodlala i konkurenční britská firma BP.

Současnými majiteli Nature Energy jsou firmy Davidson Kempner Capital Management LP, Pioneer Point Partners a Sampension. Biometan se označuje také jako obnovitelný zemní plyn (RNG) a Nature Energy vyrábí RNG ze zemědělských, průmyslových a domovních odpadů.

Akvizice posílí plán Shellu na přechod k nulovým čistým emisím do roku 2050. Shell získá výrobní závody s napojením na dodávku surovin, infrastrukturu i rozpracované projekty a odborné znalosti.

Transakci ještě musejí schválit regulační orgány. Uzavřena by měla být v prvním čtvrtletí příštího roku.

Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí?

Video placeholde
• Videohub

Firma Nature Energy byla založena v roce 1979 jako distributor zemního plynu. První stanici na biometan zřídila v Dánsku v roce 2015, nyní má celkem 14 zařízení a připravuje asi 30 nových projektů v Evropě a Severní Americe.

Biometan se vyrábí z odpadní biomasy a je chemicky totožný s konvenčním zemním plynem. Lze jej využívat ve stávající přepravní a distribuční infrastruktuře.