Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Sport

Portugalsko - Uruguay 2:0, rozhodly dva góly Fernandese. Soupeř však hrozil

Portugalský záložník Bruno Fernandes slaví proměněnou penaltu v zápase s Uruguayí na mistrovství světa 2022. foto: AP

Fotbalisté Portugalska zvítězili v utkání skupiny H proti Urugayi 2:0 a zajistili si jistotu účasti v osmifinále mistrovství světa v Kataru. Dvěma góly se blýskl záložník Fernandes, nejdříve jeho centr doputoval až do sítě, v závěru pak proměnil penaltu po ruce Giméneze. Mohl přidat i třetí, ale nastřelil tyč. Jihoameričané budou bojovat o postup v pátek proti Ghaně.
  22:17aktualizováno  22:24

Tečoval, nebo netečoval? Otázka, která ihned rozvířila diskuzi v televizi i na internetu.

Rozhodující branku má dle oficiálních statistik na svědomí Fernandes, který si připravil míč, viděl nabíhajícího Ronalda a kroutil balon směrem k jeho hlavě.

Útočník, který je od minulého týdne bez angažmá, na centr naskočil, cuknul hlavou a začal se radovat. Jenže dle dostupných záběrů jeho průkaznou teč najít nelze.

A tak mohl portugalský záložník, před pár dny ještě Ronaldův spoluhráč, slavit i svůj druhý gól, tentokrát z penalty v samém závěru zápasu.

I tato branka ale vzbudila vášně. Videorozhodčí doporučil její odpískání na základě hry rukou, kterého se dopustil padající Giménez. Jihoameričané však upozorňovali na fakt, že obránce si končetinu pod sebe dával reflexivně, aby ztlumil pád.

Rozhodčí se ale celkem rychle po zhlédnutí záběrů rozhodl pokutový kop nařídit. Fernandes jej proměnil zkušeně, naznačil, cuknul a poslal brankáře na druhou stranu.

Výsledek se však nerodil snadno.

Úvod utkání sice patřil Portugalcům, po Ronaldově sklepnutí tělem pálil bez přípravy Carvalho, ale překopl branku.

Evropané dál drželi míč, jenže jim chyběly lepší rozhodnutí ve finální fázi. A tak akce končily nepřesnými centry nebo zablokovanými střelami.

Když tu se náhle mezi portugalskými obránci vynořil osamocený Bentancur, který několika rychlými pohyby proklouzl až před brankáře Costu, ale v rozhodujícím okamžiku selhal.

Ve druhém poločase pak hrozil z úhlu pálící Felix, jeho střela ale rozvlnila síť ze špatné strany.

Jihoameričané se však nedrželi zpátky. Po rychlé akci nabral míč z první Gómez, jeho rána ale skončila pouze na tyči. O tři minuty později se chytal za hlavu Suárez, z bezprostřední blízkosti nepochopitelně minul.

Ani třetí příležitost v rychlém sledu nevyužili, Gómezův náběh na precizní průnikovou přihrávku totiž překazil vybíhající Costa. To vše ještě za stavu 0:1.

Penalta pak snažení jihoamerického týmu pohřbila úplně. O oživení svých šancí na postup se pokusí ve třetím duelu skupiny H proti Ghaně, která v dřívějším utkání zvítězila 3:2 proti Jižní Koreji.

Portugalci jsou třetím jistě postupujícím týmem do osmifinále. Už před nimi se to povedlo Francouzům a Brazilcům.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....