Tvrdá uruguayská hra góly nepřinesla. Portugalci vyhráli 2:0 a postupují ze skupiny

Portugalští fotbalisté přehráli Uruguayce 2:0 a zajistili si postup ze skupiny H. Oba góly vstřelil záložník Bruno Fernandes, který je jedním z nejproduktivnějších hráčů letošního mistrovství světa. Uruguay se kvůli prohře propadla na poslední místo tabulky a postup si musí vybojovat proti Ghaně.

Lusail Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bruno Fernandes

Bruno Fernandes | Foto: Lee Smith | Zdroj: Reuters

Portugalským fotbalistům se povedla odveta za poslední vzájemné střetnutí v osmifinále minulého mistrovství světa, ve kterém je Uruguay vyřadila díky dvěma brankám Edinsona Cavaniho. Jihoamerický tým obdržel branku v základní skupině mistrovství světa po 519 minutách.

Brazílie porazila Švýcarsko 1:0 a zajistila si postup ze skupiny. Utkání rozhodl dělovkou Casemiro

Číst článek

Poslední, komu se proti mistrům světa z let 1930 a 1950 podařilo do dnešního dne prosadit, byl anglický fotbalista Wayne Rooney na MS v roce 2014.

Portugalci si podobně jako Brazilci chtěli zajistit postup už ve druhém zápase a mít možnost pošetřit proti Jižní Koreji některé hráče.

Úvodní čtvrthodina přinesla šance na obou stranách, ale i tvrdou hru Uruguayců. První žlutou kartu udělil sudí Alírezá Faghání Rodrigu Bentancurovi už v 6. minutě. 

Záložník Tottenhamu Hotspur se ke slovu přihlásil znovu ve 33. minutě, když kličkou obešel obránce Portugalska a objevil se sám před brankářem Diogem Costou. Portugalský brankář ale dobře vyběhl a zablokoval Bentacurovu střelu. 

Portugalci v prvním poločase soustředili svoje akce výhradně přes levou stranu, kde hrál Nuno Mendes. Mladý obránce Paris Saint-Germain byl velmi aktivní a svým pohybem zrychloval útoky. Ve 40. minutě však musel kvůli nataženému svalu střídat a do hry tak naskočil Raphael Guerreiro. 

Góly ve druhém poločase

I ve druhém poločase pokračovali Portugalci v aktivním výkonu směrem dopředu. Snahu zužitkoval v 54. minutě Bruno Fernandes. Centrovaný míč, který se snažil tečovat Cristiano Ronaldo, nakonec bez vnějších přičinení skončil v brance.

Snahu Uruguaye vyrovnat utnul v 88. minutě José María Giménez, který rukou v pokutovém území zavinil penaltu. Nařízenou penaltu proměnil Burno Fernandes a zaznamenal tak druhý gól v utkání.

Uruguay se utká v pátek s Ghanou a výhra by jí mohla stačit k postupu. Portugalsko se v souběžně hraném utkání střetne s Jižní Koreou, která má po dnešní porážce s africkým účastníkem skupiny H stejně jako jihoamerický celek jeden bod.

Portugalsko - Uruguay 2:0 (0:0)
Branky: 54. a 90.+3 z pen. Fernandes. Rozhodčí: Faghaní - Mansúrí, Abolfazlí (všichni Írán) - A. Marrí (video, Katar). ŽK: Neves, Félix, Dias - Bentancur, Olivera. Diváci: 88.668.

MS (PLATNÉ K 28. 11. 2022)
Tým Z V R P Skóre B
1. Portugalsko 2 2 0 0 5:2 6
2. Ghana 2 1 0 1 5:5 3
3. Jižní Korea 2 0 1 1 2:3 1
4. Uruguay 2 0 1 1 0:2 1

kal, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme